Logga in

Bäst på Elmässan: ”Infällda led-strips verkar vara en trend”

Publicerad
21 okt 2024, 13:06

Allt mindre laddboxar, trådlös belysning och brandsläckare direkt i centralen. Det här är några av svaren från Elmässans besökare om vad som var mest intressant i år.

Tommy Angman Eitech Electro

Vad var bäst eller mest intressant på Elmässan?

Tommy Angman, servicetekniker Eitech Electro

– Det var ingen direkt produkt som stack ut men Plejds monter var det som lockade mig. Jag installerar mycket Plejd och trådlöst är framtiden.

Martin Bartoli, elektriker Cigab

– Maus, en brandsläckare som man kan ha direkt i elcentralen. Det var det som stack ut mest.

– Men jag kollade också in produkter inom belysning, Plejd, dimrar och mycket annat. Vi kollade in Alcadon, Schneider Electric, Elektroskutt, Plejd och Nexans.

Sandra Kanabro

Sandra Kanabro, arbetsledare på Fresab

– Jag gillar belysning och besökte de flesta montrar inom det. En trend verkar vara att man fäller in led-strips. Det är snyggt och det är många som vill ha det installerat. 

Läs också:
Led-lister: Sex tips för innebelysningen

Linus Rauséus Stigebäcks Elektriska
Linus Rauséus Stigebäcks Elektriska

Linus Rauséus, elektriker Stigebäcks elektriska

– Jag var ute efter insatser till sortimentlådor. Vi har precis köpt lådor från Raaco och insatserna var för små. Nu har jag fått reda på att det finns större insatser med större fack. Det var bra! 

Vad har du i facken?

– Skruv, plugg, wagos och mycket annat. 

Varför kom du till Elmässan?

– Mest för att kolla på nya grejer. Ibland hittar man sådant man inte visste fanns. Ett exempel på det är plinthållare till Wagoklämmor som jag inte visste att de fanns förrän jag fick dem demade här på mässan för några år sedan. 

Anna Stensson Kamic Installation

Anna Stensson, marknadskommunikatör på Kamic Installation

– Jag tyckte att det var kul att se nytänk både kring belysning och nödbelysning. Ai-funktionen i Hide-a-lites nya downlight. Den ändrar ljusbilden beroende på omgivningen. Sen är jag marknadskommunikatör och det är kul att se hur andra bygger sina montrar. 

Läs också:
De vann utmärkelsen Bästa elnyhet

Ted Karlsson i Umeå vd Connected El-service

Ted Karlsson, vd Connected El-service

– Dels var det kul att se nya produkter, till exempel batterilager och även har vi hittat en servicepartner uppe i norr, vi är baserade i Umeå. Vi har också hittat ett bra system för hur man kan göra offerter på belysning ute hos en kund.

Läs också:
Berätta om en gång när du fick beröm för en installation

Jade Gustafsson Valk Solar Systems

Jade Gustafsson, Account Manager Valk Solar Systems

– Jag är helt ny i branschen, jag har bara jobbat en månad.

Vad är ditt intryck av branschen hittills?

– Väldigt manligt.

Hittade du något spännande på mässan?

– Det fanns många intressanta och fina montrar. 

Jacopo Saffioti, Go-E

Jacopo Saffioti, Head of RD, Go-E

– Det mest intressanta med mässan är att träffa de som installerar våra produkter. På tidigare mässor har responsen varit mera oförberedd. Nu när vi funnits på den svenska marknaden i tre år blir frågorna lite mer tekniska och detaljerade.

Kristin Jonsson, elektriker

– Jag gillade Elektroskutts nya produkt, ringen som förlänger dosor. Men jag kollade på allt möjligt inom belysning, styrning, verktyg, material och fästmaterial.

Johan Runesson, tekniskt affärsstöd Granitor Electro

Johan Runesson, Granitor Electro

– Om jag skulle välja en viss produkt skulle jag säga Perific Max Lastbalanserare och Energimätare. Vi har saknat en lastbalanseringsenhet med LAN-anslutning, alltså att man inte bara kan ansluta den via WiFi utan också med nätverkskabel.

– Det är bra för för det ger högre säkerhet och stabilitet. Och om man ansluter laddboxarna via nätverkskabel så är det onödigt att behöva sätta upp ett WiFi-nät bara för lastbalanseraren.

Joel Lindberg, analytiker Latour Industries

Joel Lindberg Latour Industries

– Jag jobbar med företagsförvärv på ett investmentbolag. Det är spännande företag i branschen och jag tittar efter bolag som skulle kunna passa oss. En mässa är en bra plats för att få en känsla både för bolagen och för marknaden. Man inte inte få supermycket information från hemsidor och årsredovisningar. Här får man ett bättre grepp om vad bolagen faktiskt gör. 

Magnus Hulthén, arbetsledare ETB El & Larm

– Vi jobbar mycket med laddboxar, det var mycket inom det som jag kollade på på mässan. Sedan är man här för att träffa folk som man vanligen bara hörs med på telefon. 

Magnus Hulthén ETB El & Larm

Såg du någon trend inom det laddboxområdet?

– Trenden är att alla laddboxar ska vara väldigt små. Jag vet inte om jag gillar det så mycket. Det blir svårare att installera. Alla tillverkare verkar följa den trenden, troligen för att kunna sälja till den stora breda hemmamarknaden.

Men marknaden är större och egentligen skulle du vilja ha en box som är lite bättre för installatören?

– Precis. 

Nu lade jag orden i munnen på dig. 

– Nej, men det stämmer. Man vill ha lite mer plats både för att installera men också för att kylningen av komponenterna ska bli bättre. Och så är det bra om man kan byta komponenterna utan att byta hela boxen. 

Att boxen fungerar lite mer som en central?

– Jajemän.