Åtta steg till en klockren solcellsinstallation
Teknikval, snö- och vindlastberäkning och kontaktering – har du koll på de viktigaste stegen genom hela installationen?
Hur gör man en bra solcellsinstallation på ett villatak? Vilka är de viktiga momenten? Så här gör företaget Moveco, i åtta steg.
1 Ta reda på var solcellerna ska placeras
– Vi börjar alltid med att göra en kalkyl och layout i ett ritningsprogram för solpaneler. På så vis ser vi hur man kan få ut så mycket effekt som möjligt på den aktuella takytan. Det är också viktigt att utgå från kundens elkonsumtion. I vissa fall är det bättre att sätta solcellerna mot öst/väst i stället för syd. Att få produktionen jämnt spridd över dygnet kan vara bra, om man inte vill ha batterilagring, säger Joel Hellström, elektriker och delägare i Moveco.
Läs också:
Så håller de orderboken full i solcellskrisen
Läs också:
Alla frågor om att installera solceller
2 Behövs optimerare?
Det är ganska ovanligt att villaägare väljer att installera effektoptimerare. Men det händer. En anledning kan vara teknikintresse – att kunna se hur mycket varje solpanel ger. Optimerare kan också behövas om taket har många vinklar, och solcellerna därför måste riktas åt flera håll.
– Många mindre växelriktare har bara två MPPT-regulatorer, vilket innebär att du endast kan välja två väderstreck på en villa. Har du tre väderstreck behövs antingen optimerare eller en växelriktare med tre strängingångar. Det beror på att en viss effekt behöver byggas upp i varje sträng av paneler för att trigga MPPT:n.
– När optimerare inte fyller en viktig funktion undviker vi installationer som innebär fler komponenter än nödvändigt. Vår erfarenhet är att solcellsanläggningar med få externa komponenter kräver mindre underhåll för innehavaren, säger Joel Hellström.
– Om man vill kolla status på panelerna är det lättare att göra en termografering vartannat år. Man ser också i växelriktarens kontrollpanel hur de olika strängarna presterar, tillägger han.
3 Gör snö- och vindlastberäkning
Det är viktigt att taket klarar den extra tyngden av solceller och infästningar samt påfrestningar av snö och vind. Därför är det krav på att göra snö- och vindlastberäkningar. Dessa påverkar hur stor del av taket som kan täckas av solpaneler och hur de placeras.
På villataket i Rosersberg nära Sigtuna, där en installation nyss blivit klar, sitter panelerna några decimeter in från takets kant.
– Vi följer viktiga marginaler och riktlinjer för hur panelerna ska monteras på taket – baserat på snö- och vindlastberäkningen som ligger till grund för installationen, säger Joel Hellström.
4 Sätt upp krokar/skenor
När det är bestämt hur panelerna ska sitta kan monteringen börja. Krokar monteras på läkten. Ingen genomföring i tätskiktet görs. Skenan fästs uppepå och justeras in i höjd.
– Här har vi krokar som hängs över bärläkten. Vi arbetar med ett svenskt system som gör det möjligt att undvika att penetrera tätskiktet, säger Joel Hellström.
5 Sätt upp paneler/dra kablar/kontaktera
Solpanelerna monteras med hjälp av klämmor och kopplas samman i serie. De dubbelisolerade likströmskablarna fästs upp med hjälp av UV-beständiga buntband. Ingenting som kan fastna i snö eller is får hänga ned.
– Man vill även få det så estetiskt bra som möjligt. Till exempel gömma kablar under tegelpannorna där det går.
– På det här huset är det svarta paneler på svarta tegelpannor, vilket blir väldigt snyggt. Detta trots att det inte är full black-paneler som annars är vanliga. De vi har här ger lite mer effekt, vilket prioriterades, säger Joel Hellström.
Han påminner om att det också är viktigt att ha koll på kontakteringen. Paneltillverkare har ofta sin egen MC4-kontakt, och bara ibland är de kompatibla med andra tillverkares kontakter.
– Det tycker jag egentligen är rätt svagt från branschen – att den inte lyckats utforma en standard för kontakter ännu. Det är klart att det blir missförstånd, säger Joel Hellström.
6 Installera växelriktaren
Från solpanelerna går kablarna vidare till växelriktaren/omvandlaren. Där transformeras likströmmen till 230 volt växelström som används i hushållet.
Joel Hellström visar elröret som kommer ner från taket och dras in till växelriktaren. Elröret ska vara av ett UV-beständigt material, för att hålla i alla väder under solcellernas livslängd.
Växelriktaren och (i det här fallet) batteriet ansluts sedan till husets elcentral. Därifrån går elen ut till kyl, frys, lampor och andra saker som behöver el. Systemet är smart och ser alltid till att ta energin från solcellerna i första hand om solen skiner. I andra hand köps elen från elnätet som vanligt, om det behövs mer.
Villaägaren i Rosersberg har valt en lösning från Sigenergy där en 10 kWh växelriktare och ett 16 kWh batteri sitter i en gemensam box. Elektrikern Alfredo Bran gillar teknikvalet.
– Installationen går snabbare, eftersom den kräver färre kopplingar. Det blir snyggare också med en kompaktare lösning, säger han.
7 Sätt in energimätaren
En energimätare, även kallad smartmätare, behövs när också batterier installeras. Detta för att växelriktaren ska veta vart elen ska gå – till huset först eller till batterierna. Husets konsumtion mäts, och husägaren kan se allt i en app.
Energimätaren sitter i villans nya elcentral, där elektriker Alfredo Bran just har skruvat fast tre strömtransformatorer.
– Det är tre faser in i centralen, så därför är det tre transformatorer, och varje fas mäts för sig, säger han.
8 Testkör, skicka in färdiganmälan, dokumentera
När installationen börjar bli klar gör Alfredo Bran några tester. Därefter kopplar han in och driftsätter växelriktaren. Han kopplar upp den mot internet och gör några inställningar. Därefter testkör han växelriktaren, för att se att den producerar el.
– Sedan stänger jag av växelriktaren och förklarar för kunden hur man drar i gång den igen. Jag skickar in egenkontroller och gör en färdiganmälan till elnätsbolaget. När elnätsbolaget hör av sig till kunden kan han eller hon slå på anläggningen. Då är den godkänd, säger Alfredo Bran.
Kunden får också en slutdokumentation över anläggningen. I Movecos fall är det en digital mapp med foton, ritning och provningsprotokoll. Inför en besiktning visar dokumentationen hur anläggningen har installerats i respektive moment.
Läs också:
Så gör du en slutdokumentation för solceller i 12 steg
– Vi fotograferar alltid alla installationer, även innan panelerna monteras – för att till exempel visa att plus- och minuskablar ligger samlade och följer den nya standarden. Det är bra att kunden får en komplett slutdokumentation som inte enbart består av ett produktblad, säger Joel Hellström.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen