Logga in

Yrkes-VM: ”Man skulle ha tränat mer på att jobba snabbare”

Publicerad
19 sep 2024, 08:43

Förra veckan tävlade elektrikerna David Nilsson och Simon Pettersson i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike. Det blev ingen pallplats och båda två lade märke till det höga tempot bland nationerna i topp.

Text

Mellan den 10 och 15 september pågick Yrkes-VM i Lyon, Frankrike. David Nilsson, 22, tävlade som installationselektriker, där han och de andra tävlande bland annat skulle montera centraler, sätta upp kabelkanaler och bygga kabelstegar utifrån en ritning. Därefter skulle installationen driftsättas och programmeras. 

Lär känna David Nilsson:
”Det blev svart i hela pannhuset på åtta våningar”

Det blev ingen medalj för David Nilsson, eftersom han inte hann driftsätta och programmera anläggningen. Svåraste momentet var att sätta upp kabelstegen och dra rör, vilket är något han inte vanligtvis gör i sin vardag. Trots det är han nöjd med sin insats i mästerskapet.

– Jag underpresterade lite, men jag är ändå nöjd med resultaten. Jag var noggrann och höll bra i kvalitet. Jag hann aldrig driftsätta, för jag jobbade för långsamt kan man säga helt enkelt. 

– Det jag fick poäng för var min uppsättning och kabeldragning och det gick väldigt bra. Det tyckte både jag och min expert (Robin Stattin). Jag utförde momenten med väldigt hög kvalitet och huvudsaken var att jag gjorde ett bra jobb. Många gånger kan det vara så att man gör installationen för snabbt, det blir fult och då tappar man poäng på det, säger David Nilsson.

Simon Pettersson, 20, tävlade som industrielektriker och skulle bygga en liten Coca-cola-fabrik som skulle gå automatiskt. Han fick rita ett elschema, montera och koppla utrustningen, spänningssätta och programmera anläggningen. Som sista moment skulle han felsöka anläggningen och hitta fem fel. 

Lär känna Simon Pettersson:
”Det kördes ut hundratusen liter mjölk på golvet”

Simon Pettersson tävlade i Yrkes-EM förra året:
Hade du klarat uppgifterna på yrkes-EM?

Simon Petterson hamnade till slut på en sjundeplats, vilket var den bästa placeringen av européerna. Han belönades även med en Medal of Excellence, en utmärkelse för exceptionellt hög kvalitet i arbetet. 

Något som både David Nilsson och Simon Pettersson lyfter fram som en skillnad mellan länderna är snabbheten i arbetet. 

– Vi tränar på att jobba snabbt, men man känner nu efterhand att man skulle ha tränat mer på att jobba snabbare. Vi har tränat mycket på att göra arbetet noggrant, men man hade behövt få upp tempot ännu mer för att ligga i toppen, säger Simon Pettersson och fortsätter: 

– Det är en väldigt tuff tävling. Dagarna är långa och att hålla tempot uppe i fyra dagar är tufft. Man blev väldigt stressad när man såg att andra länder hade kommit längre. Men när jag fick se resultatet insåg jag att de hade missat en del mått och fick poängavdrag för det. De hade varit lite för snabba.