Logga in

”Vill man förstärka skyddet med täckande plast möter det inga hinder”

Publicerad
23 sep 2024, 04:29
| Uppdaterad
20 sep 2024

Ta in el till husbilen via grenuttag och förlängningssladd – är det egentligen tillåtet? Åsikterna haglar i en Facebookgrupp. Men vad säger elsäkerhetsexperten?

”Vissa lösningar är ju lite sämre än andra” lyder ett inlägg i Facebookgruppen Inget elfel, men… Inlägget drar i gång en livlig diskussion om regler för CEE-kontakter, skarvsladdar, grenkontakter och adaptrar.

”Materiel som används utomhus ska ha den kapslingsklass som erfordras för utomhusbruk. Vill man förstärka skyddet med täckande plast möter det inga hinder”

Frank Johansson, famja ingenjörsbyrå

Läs också:
Är det farligt att använda kabel upprullad på vinda?

Läs också:
Varför får lekmän installera solceller på husbilen men inte hemma?

”Det där är rätt typiskt för husvagns- och husbilsfolk. Reglerna är tydliga – CEE-kontakter och max 25 m 3G2.5mm² – men ändå kör man med skarvsladdar, ihoprullade vindor, adaptrar och icke att förglömma grenkontakter i förtältet… Snålhet, okunskap eller nonchalans, det är frågan…” tillägger en kommentator.

”Beträffande adaptrar är det ju många gånger ett måste, då en hel del mindre campingar inte har installerat CEE-uttag.” menar en annan kommentator.

”Adapter från schuko till CEE är helt okej. Däremot är det mycket vanligt att man går från CEE i stolpen till schuko, till en skarvsladd och sedan via adapter tillbaka till CEE, när man ska in i husvagnen/husbilen. Det är inte okej.” tillägger en tredje.

Vad säger då reglerna om allt det här?

Vi skickade frågan till elsäkerhetsexpert Frank Johansson.

– Elinstallationsreglernas fordringar anger att uttag i uppställningsområden för husvagnar, campingplatser och liknande platser ska vara utförda enligt SS-EN 60309-2 (CEE-utförande). Elinstallationsreglerna omfattar varken en förlängningssladd eller husbilens intag, säger Frank Johansson.

– Materiel som används utomhus ska ha den kapslingsklass som erfordras för utomhusbruk. Vill man förstärka skyddet med täckande plast möter det inga hinder, tillägger han.

Läs också:
El (skräck) på tivoli: ”Helt livsfarligt”