Logga in

Vet du allt om jordfelsbrytare?

Publicerad
2 sep 2024, 05:11
| Uppdaterad
13 nov 2024

Jordfelsbrytare är ett av våra viktigaste skydd i elanläggningar. Men vet du hur de skiljer sig från säkringar, om man kan ha dem i stället för jordade uttag och hur likström påverkar jordfelsbrytare?

Behövs jordfelsbrytare överallt, vad är skillnaden mot en vanlig säkring, och hur fungerar de vid likström från till exempel solceller? Elinstallatörens artiklar ger många av svaren, och vi har samlat dem här.

innehåll

  • Får man ”trippelkoppla” JFB vid installation av laddbox?
  • Vad är en jordfelsbrytare och hur fungerar den?
  • Måste man ha jordade uttag om man har jordfelsbrytare?
  • Vad är skillnaden mellan en säkring och en jordfelsbrytare?
  • Varför ska man ha jordfelsbrytare?
  • Varför fungerar inte testknappen på jordfelsbrytaren?
  • Vad är det som gör att en jordfelsbrytare löser ut?
  • Varför krävs jordfelsbrytare för laddboxar?
  • Vad gäller egentligen om jordfelsbrytare och likström?
  • Störs jordfelsbrytare av solceller?

Får man ”trippelkoppla” JFB vid installation av laddbox?

Vid installation av laddbox – får man lägga trippelt på jordfelsbrytaren? undrar en läsare. Så här svarar elsäkerhetsexperten Joakim Grafström hos SEK Svensk Elstandard.

Läs också:
Får man ”trippelkoppla” JFB vid installation av laddbox

Vad är en jordfelsbrytare och hur fungerar den?

Enligt Elsäkerhetsverket är jordfelsbrytaren en billig livförsäkring som även skyddar mot elbränder. Den bryter strömmen snabbt vid jordfel både i elanläggningen och i anslutna produkter. Kom ihåg att jordfelsbrytaren ska testas minst två gånger per år.

Hur gör elektriker för att hitta jordfel?

– Om jordfelsbrytaren löser ut brukar jag slå ner allting och slå till jordfelsbrytaren. Sedan slår jag upp en grupp i taget tills den löser. Om inte det räcker isolationsmäter jag på 250 volt. Jag släpper på alla nollor och isolationsmäter mellan dem och jord, svarar Calle Bohlin hos Mariefreds elektrotjänst på frågan om hur han börjar leta jordfel.

Läs också:
Hur börjar du leta jordfel?

Måste man ha jordade uttag om man har jordfelsbrytare?

Nej, jordfelsbrytaren fungerar både i jordade och ojordade anläggningar. Jordade och ojordade uttag är kopplade på olika sätt. Jordade uttag används ofta i kök, badrum och på andra platser där fukt kan finnas, då de är säkrare än ojordade uttag. Bor du i ett nyare hus kan du nästan vara säker på att alla dina uttag är jordade, i linje med den lag som trädde i kraft 1994.

Läs också:
Kan en jordfelsbrytare ersätta jordade uttag?

Läs också:
Nytt uttag för diskmaskin – kräver det JFB?

Vad är skillnaden mellan en säkring och en jordfelsbrytare?

Överströmsskydd som smältsäkringar, dvärgbrytare och effektbrytare skyddar anläggningen mot överström. De är i de flesta fall samtidigt en del av skyddet mot elchock. Men det känner inte alla till – att överströmsskydd också är en del av personskyddet. Därför installeras ofta jordfelsbrytare (JFB) i onödan, menar Mats Jonsson, elsäkerhetsingenjör och konsult. Ett exempel på det är spisuttag som ofta får JFB installerad, trots att det inte är ett krav.

Läs också:
”Många tror att bara JFB ger skydd mot elchock”

Varför ska man ha jordfelsbrytare?

Jordfelsbrytaren är ett bra komplement till de skydd som vi normalt har i en elinstallation, enligt Elsäkerhetsverket. Den skyddar för fel som till exempel en trasig skarvsladd till utomhuspoolen, en miljö där man ofta går barfota. Det gör inget annat skydd.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att du eller någon i din omgivning skadas av el. Elektriker behöver hålla reda när och var jordfelsbrytare behövs.

I Sverige, som har direktjordat elnät, behövs normalt jordfelsbrytare bara som tilläggsskydd för vissa typer av installationer – främst uttag för allmänt bruk.

Sedan 1 december 2022, då nya regler trädde i kraft, är kravet på jordfelsbrytare vid spisuttag borttaget. Skälet till det är att standarden är så pass bra idag att vi inte behöver detaljstyra längre, säger Rolf Källkvist, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Läs också:
”Därför har kravet på JFB till spisuttag tagits bort”

Läs också:
”Många tror att bara JFB ger skydd mot elchock”

Varför fungerar inte testknappen på jordfelsbrytaren?

Skulle testknappen inte fungera beror det oftast på att nollan ligger ihop med jorden någonstans efter jordfelsbrytaren. Enligt tillverkaren Hager kollar man det enklast genom att ohm-mäta mellan nolla och jord, då jordfelsbrytaren är av. Då skall värdet vara ∞.

Men ibland uppstår huvudbry. För en elektriker löste jordfelsbrytaren ut direkt när han tryckte på ”test”. Det var vid provning av en jordfelsbrytare, Hager 425 typ A, som han först fick normala mätresultat för ström och tid vid mätstart 0 grader. När han sedan mätte vid 180 grader fick han utlösningstid 0,0 millisekunder och det stod – – – – mA på utlösningsströmmen. Jordfelsbrytaren löste ut, men han kunde inte tolka resultatet.

Vad var det som hände?

Så här svarar Anders Eriksson, expert på kontroll före idrifttagning hos Elma Instruments.

Läs också:
Jordfelsbrytaren löste ut direkt när han tryckte på ”test”

Vad är det som gör att en jordfelsbrytare löser ut?

Jordfelsbrytaren är uppbyggd kring en transformator med ringformad kärna. Ledarna till lasten går genom denna. Normalt är strömmarna i ledarna lika stora men med motsatt tecken, och magnetfälten kring ledarna tar därför ut varandra. Vid ett jordfel uppstår obalans, magnetfälten upphäver inte längre varandra och en ström induceras i sekundärspolen. Denna ström får en elektromagnet att utlösa en brytarmekanism.

Från 1 december 2022 gäller Elsäk FS 2022:1, 2 och 3. En ändring som fått mycket uppmärksamhet, i FS 2022:1, handlar om jordfelsbrytare. I kapitel 4 om ”Särskilda säkerhetskrav för lågspänningsanläggningar” stryks paragraf 4. Den ställde tidigare krav på jordfelsbrytare max 30 mA för uttag max 16 A i bostäder, grundskolor, förskolor, fritids- eller daghem. 

– Det har förekommit missförstånd om att kravet tagits bort. Men så är det inte. Eftersom kravet på jordfelsbrytare finns i standarden SS 436 40 00 har regeln upphävts. Väljer man att följa standarden uppfyller man även kravet på god elsäkerhetsteknisk praxis, enligt kapitel 2, paragraf 1, säger Peter Tunell, projektledare hos Elsäkerhetsverket.

Läs också:
Krav på jordfelsbrytare – ”det har förekommit missförstånd”

Läs också:
Nollan till höger på JFB – är det okej?

Varför krävs jordfelsbrytare för laddboxar?

En omdebatterad laddbox är den från norska företaget Easee. Deras laddbox har en jordfelsbrytare som testar sig själv varje dag. Samtidigt skriver Elsäkerhetsverket att den saknar jordfelsbrytare. Vad stämmer egentligen? Här svarar Easee.

– I en traditionell RCD (jordfelsbrytare) på din-skena passerar strömmen hela tiden. När man gör testet bryts strömmen. Har man inte testat med testknappen vet man inte om man saknar skyddet från jordfelsbrytaren. Det kan aldrig hända i vår laddare, säger Andreas Jotorp, partner success manager på Easee, och fortsätter.

– I stället för att strömmen alltid passerar fungerar det tvärtom i vår laddare. Strömmen är frånslagen utom vid laddning. Därför behövs heller inte något manuellt till och frånslag, säger han.

Läs också:
Easee om jordfelsbrytaren: ”Ingen standard tar höjd för vår teknik”

Läs också:
Fem skäl till att laddboxar måste ha egen jordfelsbrytare

Vad gäller egentligen om jordfelsbrytare och likström?

Har du hört att alla jordfelsbrytare (JFB) typ A borde bytas mot B? Eller att typ B inte behövs alls? Här är fakta i frågan om jordfelsbrytare och likström.

Påstående: Jordfelsbrytare typ B behövs inte alls

Falskt. Just på grund av likströmskomponent från växelriktare finns det särskilda skrivningar i Elinstallationsreglerna i solcellsavsnittet, 712, om jordfelsbrytare.

Påstående: Växelriktare läcker likström till grannen och därför behövs JFB typ B på alla grupper.

Falskt. Ingen har kunnat belägga att JFB typ A i en anläggning slagits ut av likström från växelriktare i en grannanläggning.

Påstående: Likström kan mätta jordfelsbrytare typ A.

Sant. Alla jordfelsbrytare tål en specificerad mängd likström. När de utsätts för mer likström kommer driftpunkten att flyttas. Det gör att jordfelsbrytaren blir okänslig och inte kommer att lösa ut för växelström.

Svaren baseras på studien ”Jordfelsbrytare och komponenter från DC till 150 kHz – en riskbedömning” från Energiforsk 2021.

Läs också:
Sant och falskt om jordfelsbrytare och likström

Störs jordfelsbrytare av solceller?

Nej, forskare har gett lugnande besked: Jordfelsbrytare står pall för solceller och elbilsladdare.

Elinstallatören har skrivit flera artiklar om oron för att jordfelsbrytare skulle kunna störas av solceller och elbilsladdare. I slutet av 2020 fick en forskargrupp vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå i uppdrag att reda ut frågan. Forskarnas slutsats är goda nyheter för alla som har varit bekymrade.

Läs också:
Nix, JFB störs inte av solceller

Läs också:
Forskare störde JFB – blev förvånade

Läs också:
Ju fler växelriktare, desto större risk att JFB slås ut