Logga in

Vd:n om spänningsatta klippta kablar: ”Som att gå in i ett minfält”

Publicerad
16 sep 2024, 06:27
| Uppdaterad
13 sep 2024

På kort tid har tre strömgenomgångsolyckor drabbat larmtekniker på LT larm och teletjänst vid arbeten i undertak. ”Jag är orolig för mina anställda”, säger vd Anders Kullberg.

Text

Nyligen råkade larmteknikern Yousef Said på LT larm och teletjänst ut för en elolycka. Det handlade om en avklippt men spänningssatt kabel i ett undertak. Det här var tredje olyckan på kort tid för tekniker på företaget.

Läs mer om Yousef Saids olycka:
Spänningsatta klippta kablar: ”Väldigt obehagligt att få ström genom armen”

Arbetsmiljöexperten om läget i branschen:
Spänningssatta klippta kablar: Larm- och ventilationsmontörer mest utsatta

– Man vet att el är farligt, så jag är orolig för mina anställda. Även om det har gått bra för teknikerna så tänker man på vad som skulle kunna hända. Om personen hade fallit från en hög höjd skadas man inte av elen, utan man slår ihjäl sig. Det är otroligt läskigt, säger Anders Kullberg, VD på LT larm och teletjänst.

Under sina 35 år i branschen har Anders Kullberg inte varit med om många olyckor i arbetet. Han har däremot lagt märke till att allt fler undertak är stökigare och mer riskabla att jobba i. 

– Det är som att gå in i ett minfält. Det var mindre sådant förr och jag vet inte vad det beror på. Men det jag märker av är att det fanns mer samordning på arbetsplatserna förr. Det är mycket mindre samordning idag och det är svårare att få yrkesgrupperna att planera jobben. Alla kör sitt eget race. 

Anders Kullberg lyfter även tidspress och bristande yrkesstolthet som möjliga orsaker till att jobben i undertaken är mer riskfyllda för hans anställda. 

– Det känns som att pressade byggtider påverkar säkerheten. Att stress gör att man strömsätter en installation snabbare. Men det känns även som att allt fler aktörer inte riktigt tar elsäkerheten på allvar, till skillnad från förr när det låg heder i att göra en elinstallation så ordentlig och säker som möjligt. Idag ska allt gå så snabbt som möjligt och det finns kanske inte tid till alla momenten och man slår på strömmen för tidigt. 

Arbetsmiljöexpertens råd för att undvika olyckor i undertak:
Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor

För att undvika olyckor i framtiden har därför Anders Kullberg och LT larm och datatjänst vidtagit nya rutiner att följa. Först och främst kommer teknikerna göra en besiktning av undertaket. Uppdagas det lösa kablar ska teknikerna inte ta för givet att kablarna är strömlösa. Istället ska teknikerna mäta kablarna med en faspenna innan de fortsätter jobbet. Visar det sig att kablarna har ström i sig ska det anmälas till fastighetsägaren för att åtgärda problemet.

– Vi kommer även bli mer kritiska när vi väljer ut vilka uppdrag vi tar. Vi är inne på att välja bort den typen av jobb, alltså stökiga projekt, vilket vi har prata om på flera möten. Det är ofta inte bara arbetsmiljön och säkerheten som är ett problem på dessa jobb. Det hänger ofta ihop med dålig planering, dålig lönsamhet eller svårigheter att få betalt skulle jag säga.

Skulle en olycka ske igen kommer även de anmäla det till fastighetsägaren eller ta kontakt med elektrikern som utfört ett bristfälligt elarbete.