Logga in

Uppmärksammad solcellsinstallatör i konkurs 

Publicerad
3 sep 2024, 07:43

Efter dubbla brakförluster kastade solcellsinstallatören in handduken i slutet av augusti. Det innebär att den dystra siffran med konkurser i branschen fortsätter öka.

Läs också:
Solcellskrisen: 200-miljonersbolag i konkurs

Läs också:
“För tillfället kan man inte skylla på konjunkturen”

När Brael startade verksamheten i Bromma 2018 var temperaturen i solcellsbranschen glödhet. Men trots omsättning på närmare 30 miljoner nådde företaget aldrig svarta siffror. Den senaste årsredovisningen från 2022 avslöjar att förlusten var på 19 miljoner kronor.

Att företaget är i konkurs är beklämmande för kunder, men kommer inte som en blixt från klar himmel. Redan 2021 figurerade företaget i media då de anmälts till Allmänna reklamationsnämnden.  I fjol hade företaget fått flertalet betalningsanmärkningar och skuldkraven började hopa sig.

Därtill var det flera som varnade för företaget på sociala medier. 

Enligt Bolagsverkets siffror är antalet företagskonkurser på en historiskt hög nivå och inom solcellsbranschen är det många som kämpar med lönsamheten. Statistik från Svensk Solenergi visar en tydligt nedåtgående trend för antalet installationer, vilket belyser problemet med att marknaden kylts av. Under andra kvartalet i år anslöts 12 713 anläggningar, det kan jämföras med att året innan var den siffran på 33 034.

Läs också:
”Bort med momsen på solceller”