Logga in

Trodde du att laddboxen var underhållsfri? Glöm det

Publicerad
2 sep 2024, 06:59
| Uppdaterad
30 aug 2024

Elbilsladdare som används dagligen slits hårt och det kan leda till sämre prestanda. ”Vi har en person på heltid som jobbar med att underhålla elbilsladdare och behovet verkar öka.”

När installerade laddboxar suttit uppe ett tag kommer de att behöva underhåll. Det står klart för företaget Elinstallationer i Dalarna. Under senare tid har det fått många uppdrag att kontrollera och serva elbilsladdare.

– Vi har just nu en person på heltid för den typen av jobb, och behovet verkar öka, säger Filip Osbeck, vd på företaget som är verksamt i Dalarna och Gävleområdet.

”Laddare som inte fungerar som de ska kan orsaka längre laddningstider, vilket är frustrerande för användarna. Genom regelbundet underhåll går det att undvika risker och förlänga laddarens livslängd…”

Filip Osbeck, Elinstallationer i Dalarna

Detta kan hända:
Här är 9 vanliga fel på elbilsladdare

Läs också:
5 saker att tänka på när du gör underhåll på laddboxar

En hel del uppdrag handlar om årligt underhåll – på beställningar från kunder till företaget EV Charge Partner. Ofta handlar det om kontroll av mellan fem och 30 laddare i taget, både nyare och äldre, på företagsparkeringar.

Filip Osbeck

– När elbilsladdare används dagligen utsätts de för både fysiskt slitage och påverkan från omgivande miljöfaktorer som fukt, damm och temperaturväxlingar. Utan regelbundet underhåll kan dessa faktorer leda till försämrad prestanda. Underhåll minskar också risken för allvarliga incidenter, som elfel eller bränder, säger Filip Osbeck.

Företagets elektriker Sarkan Parkkila Mulood har sett många utbrända laddboxar. Lyckligtvis stannar bränderna ofta vid den enskilda boxen, tack vare säkringarna.

– Men det är väldigt bra att förebygga kabelbrand, och se till att anläggningarna förblir säkra, säger han.

Läs också:
Hallå där Elsäkerhetsverket: Hur ofta måste laddboxar servas?

Filip Osbeck menar att förväntningarna från kunder är att offentliga laddboxar ska fungera felfritt. Då är det bra med planerat underhåll.

– Laddare som inte fungerar som de ska kan orsaka längre laddningstider, vilket är frustrerande för användarna. Genom regelbundet underhåll går det att undvika risker och förlänga laddarens livslängd. I slutändan sparar det pengar och förbättrar säkerheten för alla, säger han.