Logga in

Spänningssatta klippta kablar: Larm- och ventilationsmontörer mest utsatta

Publicerad
16 sep 2024, 06:28
| Uppdaterad
13 sep 2024

Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg larmar om faran i undertaken. Han tror att svagströmsttekniker löper större risk än elektriker. ”De kanske har lättare att upptäcka om det är något tokigt.”

Text

Arbete i undertak sker dagligen av olika yrkesgrupper, där exempelvis ventilationstekniker, elektriker och larmtekniker drar mängder av kablar på befintliga kabelstegar. I både nya nya och äldre anläggningar kan det finnas kablar som inte används. Men i vissa fall går det ut full spänning på dessa kablar. Allvarligast blir det om kablarna dessutom är avklippta, vilket utgör en stor risk för olyckor, om en montör skulle komma i kontakt med kabeln. 

Larmteknikern Yousef Said råkade ut för en elolycka i undertak:
Spänningsatta klippta kablar: ”Väldigt obehagligt att få ström genom armen”

Läs också:
Vd:n om spänningsatta klippta kablar: ”Som att gå in i ett minfält”

Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg har lagt märke till att antalet olyckor i samband med arbete i undertak har ökat.

– Jag ser och hör regelbundet om montörer på ventilationsföretag och larmföretag som kommer i kontakt med spänningsförande kablar när de jobbar i undertak, och får en stöt när de river runt i kabelstegarna. Det händer så ofta att jag har reagerat på det.

Mest utsatta är larm- och ventilationstekniker enligt Rickard Lindberg. Även elektriker kan drabbas, men skillnaden är att de generellt har mer erfarenhet än andra yrkesgrupper, när det gäller att upptäcka elfara.

– Elektriker kan ha en annan kunskap genom sin erfarenhet. De kanske har lättare att upptäcka om det är något tokigt, eller i alla fall vara bättre på att avgöra när man måste undersöka och mäta i en anläggning. Men en larmtekniker kan också lära sig att upptäcka brister genom sin erfarenhet och händelser.

Rickard Lindbergs tips för att undvika olyckor i undertak:
Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor

Nyligen blev Rickard Lindberg kontaktad av larmföretaget LT larm och teletjänst. De meddelade att tre av deras tekniker hade råkat ut för samma typ av olycka på kort tid. Teknikerna hade kommit i kontakt med avklippta kablar, som var spänningssatta. I det senaste fallet fick montören Yousef Said ström genom sin vänstra underarm. 

LT:s montörer klarade sig undan allvarliga skador, men det hade kunnat sluta betydligt mer illa. Förutom strömgenomgång i kroppen är det en stor risk för fallolyckor, men även skärskador.

– Det kan vara ett trångt utrymme att jobba i och på vissa ställen kan det vara vasst. Det kan vara en vass plåtkant och får man en stöt och rycker ifrån armen med full fart kan du riva upp hela armen. I värsta fall kan en sådan skada leda till en infektion. 

Läs mer om strömgenomgång:
Det händer i kroppen vid elolyckor

Läs mer om strömgenomgång:
När blir elolyckan farlig?