Logga in

Spänningsatta klippta kablar: ”Väldigt obehagligt att få ström genom armen”

Publicerad
16 sep 2024, 06:29
| Uppdaterad
13 sep 2024

När larmteknikern Yousef Said började arbeta i undertaket var det fullt av avklippta kablar. Jobbet fick ett tvärt slut. ”Jag fick ström genom vänsterarmen, från armbågen till handleden.”

Text

Larmteknikern Yousef Said och en kollega från LT larm och teletjänst, skulle installera brandlarm i en kulturlokal i Stockholm. Redan vid första ögonkastet lade de märke till att lokalen var gammal och elanläggningen likaså. När de öppnade undertaket låg det avklippta kablar överallt. 

Två meter upp i luften ställde sig Yousef Said på en stege för att jobba på kabelstegen. Han arbetade med båda händer med att dra sin kabel till elcentralen en bit bort när olyckan hände.

– Det fanns en avklippt kabel som hade spänning på och på något sätt kom jag åt den med min vänstra armbåge. Jag fick ström genom vänsterarmen, från armbågen till handleden. Jag fick 230 Volt i armen men drog snabbt bort den, säger Yousef Said. 

– Det kändes väldigt obehagligt att få ström genom armen. Det är jättesvårt att beskriva det, med jag kände mig jättekonstig efteråt och hjärtat slog lite mer. Senare på kvällen hade jag svårt att somna. Jag var väldigt lugn, men ändå väldigt pigg. Jag hade typ träningsvärk i musklerna i armen och fick ont när jag slappnade av i musklerna, säger Yousef Said. 

Anders Kullberg om olyckorna på LT larm och teletjänst:
Vd:n om spänningsatta klippta kablar: ”Som att gå in i ett minfält”

Arbetsmiljöexperten om läget i branschen:
Spänningssatta klippta kablar: Larm- och ventilationsmontörer mest utsatta

”Nu känns det som att allt kan vara riskabelt. Även om det är en ny installation som ser bra ut betyder det faktiskt inte att det är säkert”

Fredrik Hjort, larmtekniker och skyddsombud på LT Larm och teletjänst

Som larmtekniker på LT larm och teletjänst jobbar Yousef Said och hans kollega Fredrik Hjort, som var med på olycksdagen, med att installera brandlarmssytem på allmänna platser. Oftast jobbar de två meter upp i luften, men andra gånger rör det sig om betydligt högre höjder. Fall från höga höjder är alltid en riskfaktor de står inför på sina uppdrag. Numera räknar de in lösa kablar med spänning på som en risk. 

– Man trodde aldrig att avklippta kablar kunde vara ett hot på det sättet som vi faktiskt märkt att det är. Man förutsätter att folk har gjort rätt. Den som gör elinstallationer är ju elektriker och har en utbildning av en anledning, säger Fredrik Hjort. 

Fredrik Hjort och Yousef Said. Bild: Hjalmar Insulander

Yousef Said är inte ensam om att drabbas av strömgenomgång på jobbet. Hans olycka  är det tredje fallet på LT larm och teletjänst på kort tid. Innan hade en annan kollega jobbat i ett undertak, där elinstallationen var nyinstallerad och inte i drift. Kollegan kontrollerade spänningen på åtta kablar med en faspenna innan han påbörjade jobbet, men missade att kontrollera en avklippt kabel, som hade spänning på. Han kom åt kabeln och det burrade till i hans hand. Hade han inte haft handskar på sig hade han riskerat att få ström genom hela kroppen.

Mer om strömgenomgång:
När blir elolyckan farlig?

Mer om strömgenomgång:
Det händer i kroppen vid elolyckor

Fredriks och Yousefs kollega råkade också ut för strömgenomgång. Bild: Fredrik Hjort

– Det kunde ha gått riktigt illa och jag tycker att det hela är förjävligt. Vi har två varianter av olyckor på detta sätt. En gammal anläggning med gammal installation, men även en helt ny anläggning där elen inte ens var på, förutom på en kabel, säger Fredrik Hjort och fortsätter:

– Jag blir chockad när någon gör sig illa. Särskilt i fallet med Yousef. Man börjar tänka på vad som hade hänt om han varit själv på plats och ramlat eller fastnat. Det är läskigt att tänka på. Efter olyckan var han själv på kvällen och vi hade mycket kontakt över telefon.

Tre olyckor på kort tid har fått LT larm och teletjänst att agera. Numera ska Fredrik, Yousef och de andra teknikerna alltid mäta spänningen på kablarna innan de påbörjar sitt jobb. Ser de lösa kablar ska dessa kontrolleras och visar de sig vara spänningssatta ska teknikerna inte göra jobbet förrän det är åtgärdat. 

– Nu känns det som att allt kan vara riskabelt. Även om det är en ny installation som ser bra ut betyder det faktiskt inte att det är säkert, säger Fredrik Hjort.

Arbetsmiljöexpertens tips för att undvika olyckor i undertak:
Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor

LT larm och teletjänst har meddelat fastighetsägaren om Yousef Saids olycka, men utan att ha fått något svar. De ville även göra en polisanmälan, men har valt att inte gå vidare med det, eftersom det hunnit gå några veckor sedan olyckan. Fredrik Hjort och Yousef Said menar att tidspressen i branschen är en orsak till att arbeten i undertak blivit mer riskfyllda. 

– Jag har alltid trott på yrkesstoltheten. Tyvärr verkar det som att mer säkerhetstänk försvinner ju mer tidspressat allt blir. Man förutsätter att alla yrkesgrupper gör sina saker rätt och säkert, för annars funkar det inte. Där måste det bli skillnad. Vi har haft tur att ingen har skadat sig allvarligt, säger Fredrik Hjort.