Logga in

Solcellskrisen: 200-miljonersbolag i konkurs

Publicerad
2 sep 2024, 11:51

De gjorde rekordår 2023 och har installerat tusentals solcellsanläggnignar. Nu är bolaget i konkurs. För kunder som betalat förskott kommer nyheten som en kalldusch.

Österbybruks-företaget Solcellen i Sverige AB har framgångsrikt etablerat sig som en av de största i branschen. Bolaget grundades 2016 och i fjol hade det en omsättning på över 200 miljoner kronor och en vinst på fyra miljoner kronor. 

Läs också:
“Vi hade önskat satsningar på kompetensförsörjning för branschen”

Läs också:
“För tillfället kan man inte skylla på konjunkturen”

”Vi har sedan starten hunnit med att installera flera tusen solcellsanläggningar och har på så sätt skaffat oss ovärderlig rutin i en annars ung bransch”, skriver företaget på hemsidan.

Men tydligt är att detta inte räckte.

För trots plussiffror för fjolåret har 2024 blivit tufft. Konjunkturen ryckte undan mattan och enligt Bolagsverkets siffror är detta den största konkursen under augusti alla kategorier. Dessutom blir det kunderna som betalat förskott för utrustning som de inte får installerad som får ta ekonomiska smällen.

På sociala medier möts utvecklingen av besvikelse.

”Aha, misstänkte det… de har inte svarat på mail eller telefon. ”Vi har stängt”, säger telefonsvararen.”, är en kommentar. 

”Inte helt oväntat”, är en annan och ”Då får man hoppas att ens installation bara fortsätter att fungera så att man sitter garantistrul!”, är en tredje.

Läs också:
“Ställa in betalningarna är bästa alternativet”