Logga in

Skatteverket om Eways plan för överlevnad: ”verklighetsfrämmande”

Publicerad
6 sep 2024, 09:11

Från en boomande marknad – till kollaps och rekonstruktion. Laddbolaget Eways befinner sig i fritt fall och vid förhandlingarna i Attunda tingsrätt fick de svidande kritik av Skatteverket som motsätter sig hela rekonstruktionen.

Laddbolaget Eways har under lång tid tillhört de största i branschen, men trots att de redovisat lönsamhet mesta tiden är dagens verklighet helt annorlunda och senaste årsredovisningen är mördande läsning – förlusten var på 90 miljoner kronor. Så pass att bolaget ansökt om rekonstruktion för att klara livhanken.

Läs också:
Eways rekonstruktion: Så ska konkurs undvikas

Läs också:
Eways om Easee: ”Tror inte de kan lösa problemet”

Men när Eways höll borgenärsmöte i tisdags i samband med att de påbörjade sin rekonstruktion stötte företaget på patrull – och ingen liten sådan.

Den största borgenären, Skatteverket, var tydlig – de har inget förtroende för bolagets ledning och motsätter sig rekonstruktionen. Det rapporterar Dagens Industri.

De förhandlingar man ligger i nu handlar om huruvida Eways ska få möjligheten att under tre månader rekonstruera företaget. Tidigare har de uppgett att de haft stark tillväxt och lönsamhet, men att utmaningarna på sistone varit för tuffa och att de därför går back.

Rekonstruktion och strategiskt samarbete var receptet för framtiden.

Tydligt är dock att alla inte ser likadant på den möjliga framtiden. Voltiva som var den tänkta fusionspartnern har pausat planerna och Skatteverket, som har fordringar på runt 28 miljoner kronor på Eways, vill inte se vidare rekonstruktion.

Myndighetens representant sa att Skatteverket menar att Eways saknar livskraft samt att de planer företaget lagt fram om hur de ska öka intäkterna under hösten är ”verklighetsfrämmande”. Det här är även uppgifter Elinstallatören fått från annat håll.

Vidare vill Skatteverket att man utreder om borgenärsbrott har begåtts och detta i närtid. 

Uttalandena från Skatteverket var tunga och representanten framhöll att rekonstruktionen borde avslutas eftersom Eways inte ens kan betala 25 procent av sina fordringar – ett krav för att få rekonstruktionsansökan godkänd.

Läs också:
Har jag rätt att häva avtalet vid företagsrekonstruktion?

Men trots detta menar rekonstruktören Madeleine Ericson att rekonstruktionen kan få grönt ljus. Av de cirka 2 000 borgenärerna har många med betydande fordringar sagt sig villiga att stötta en rekonstruktion.