Så väljer du om elcentralen ska vara färdigbyggd eller egenbyggd
En förbeställd och färdig enhet – eller en egenbyggd anpassad på plats? Är det självklart att välja färdigbyggd central när 10 lägenheter ska installeras?
Läs också:
9 saker att tänka på när du installerar elcentral
Läs också:
Proffsens 6 värsta fel med elcentralen: ”När jag drog nollan – ’puff’, så small det till”
Att installera en elcentral är en ren rutinsak för elektriker. Visserligen något som tar tid, men fortfarande baskunskap. För att påskynda arbetet har det blivit allt vanligare med att företag beställer färdigbyggda centraler istället för att bygga upp dem själva på plats, men gäller det alltid?
Jonas Aspegren, vd för Anderssons Elektriska i Stockholm AB säger att de ofta beställer färdigbyggt vid större projekt
– För vår del handlar det om smidigheten och när det är många centraler som är likadana. Då kan man exempelvis beställa en generell central som kan funka på 50 lägenheter. Vid mindre projekt, säg mellan tre och tio centraler, då är det inte lika självklart.
Den stora vinsten är tid, men även hur smidigt arbetet med dessa kan vara – och priset på färdigbyggda centraler är inte högre.
– Det handlar mindre om ekonomi och mer om vad som är smidigt egentligen. Sen, på de projekt vi köpt in färdiga centraler – då har det snudd på alltid varit bättre pris än om vi skulle bygga själva. Jag brukar bara maila in till grossisten vad jag vill ha – så får man bra återkoppling med pris på en gång.
Dock finns det vissa risker med att sätta in färdigbyggda centraler vissa gånger. Om det är så att tidsfönstret för elinstallationen ligger på fel sida om annat arbete på en arbetsplats.
– Om man sätter in färdiga infällda centraler på skitiga arbetsplatser där det är mycket kvar att göra. Då vill man inte sätta färdigbyggda innan det börjats spraymålas och annat. Visst finns det skyddssidor och liknande, men vi har valt att istället klicka i grejerna när det är färdigmålat och klart.
Läs också:
”En av de värsta elcentraler jag sett”
Skulle inte färdigbyggda centraler kunna vara något för mindre projekt som en nyproducerad villa?
– Jo, egentligen skulle det kunna vara bra även i villor. Men då gäller det att man har all information vid beställningen. Tyvärr är det ofta man inte får alla förutsättningar förrän på plats. Då vill man inte stå där med en färdigbyggd central som man sedan måste lägga en massa tid på att anpassa.
– I äldre villor är det sällan någon idé. Då kanske man är begränsad av utrymmet och tvingas hålla på och leda om rör rätt för att få alla kablar på rätt plats. Man riskerar att behöva klicka ur allt – och då är vinsten med förbyggda centraler borta, säger Jonas Aspegren.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen