Logga in

Reaktionerna på lägre stöd till installation och slopad skatterabatt på solel

Publicerad
19 sep 2024, 11:12

Vad får de minskade stöden till solcellsinstallationer och mikroproduktion av solel för konsekvenser? Vi frågade en mindre solcellsinstallatör och branschjättarna Svea Solar, Ferroamp och Senergia. 

Regeringen föreslår för sin kommande höstbudget att skattereduktionen för installation av solceller (grönt avdrag) sänks till 15 procent från 1 juli 2025. Dessutom slopas skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, nuvarande 60 öre per kilowattimme, från 1 januari 2026.

”Regeringens förslag var väntat, men kom med dålig tajming för en solcellsbransch där antalet installationer minskat med 50 procent från 2023 till 2024.”

Tim ljunggren, senergia

Ändras snart igen:
Allt du behöver veta om avdrag för grön teknik

Läs också:
Räkna på om solceller lönar sig där du bor

Elinstallatören frågade solenergibranschen vad detta innebär för dem?

Erik Martinson, grundare och innovationschef Svea Solar

– Det innebär att vikten på en helhetslösning kommer öka. Aktörer som kan sy ihop alla delar så som energioptimering av batterier, stödtjänster och smart elbilsladdning kommer att gynnas. Detta då det blir viktigt att se till kundens hela behov och minimera försäljningen tillbaka till elnätet.

Peter Söderberg, kommunikationsansvarig Ferroamp

– Utan skattereduktionen på såld el blir det ännu viktigare att kunna utnyttja mer egenproducerad el själv. Det gör att ett batteri som dessutom kan användas för att kapa effekttoppar och sälja stödtjänster blir ännu mer attraktivt. Den föreslagna sänkningen av det gröna avdraget för solceller tror vi får en mindre påverkan på marknaden på längre sikt, men den här typen av ryckighet är inte bra för branschen.

Josefin Svensson, vd Moveco

– Det är positivt att regeringen fortsätter subventionera solceller – skillnaden är inte stor om gröna avdraget är 15 eller 20 procent. De flesta villaägare investerar för att bli mer självförsörjande på el, och vill sänka sina elkostnader på lång sikt. Att skattereduktionen på 60 öre per kWh tas bort är mindre positivt. Det är ju egentligen en kompensation för att inte betala skatt på elen två gånger. Intresset för hembatterier kommer troligen att öka.

Tim Ljunggren, teknikchef Senergia

– Regeringens förslag var väntat, men kom med dålig tajming för en solcellsbransch där antalet installationer minskat med 50 procent från 2023 till 2024. Förslaget öppnar för mer fusk mellan installatörer som får mer incitament att flytta kostnader till batteri-installationer som fortsatt har 50 procent avdrag. I och med att 60-öringen försvinner blir få incitament kvar att sälja solel ut till nätet. Egenkonsumtion blir extremt viktig. Incitamenten för batterilagring och smart styrning av laster (det smarta hemmet) kommer att öka.

Läs också:
Så spar familjen 30 000 kronor per år med batterier