Logga in

Proffsens 6 värsta fel med elcentralen: ”När jag drog nollan – ’puff’, så small det till”

Publicerad
23 sep 2024, 05:58
| Uppdaterad
20 sep 2024

Misstagen kan bli både dyra och farliga, inte minst för den som ska arbeta i elcentralen nästa gång. Lär av två erfarna elektriker och undvik de här missarna när du installerar elcentral. 

”En barnlek”, tycker vissa elektriker som rutinmässigt installerar elcentraler. Men i installationen finns det många moment som kan gå fel eller glömmas av i stress – och missar som detta kan leda till rent livsfarliga resultat.

Läs också:
9 saker att tänka på när du installerar elcentral

Läs också:
Så väljer du om elcentralen ska vara färdigbyggd eller egenbyggd

Så vad är det för kostsamma och farliga misstag som kan hända? Elinstallatören ställde frågan till två elektriker med lång vana av centralinstallationer.

1. Nollfel kan bli dyrt

– Felkopplat är alltid farligt. Men det som är kostsamt är att man skulle glömma nollan på något sätt så du får att nollavbrott. Då blir det ju 400 volt i alla vägguttag och allt exploderar. Så det säkerställer man noga, säger Magnus Andersson, elektriker på Anderssons Elektriska i Stockholm AB.

Dock händer fel som dessa även den bäste. Magnus Andersson erkänner att han själv ”lyckats” med nollfel på ett jobb.

– Jag har själv gjort fel. Dock var det inte vid en nyinstallation, utan när jag höll på och felsökte en central. Då kopplade jag ur en grupp och drog nollan också. Detta från vad jag tror var den gruppen. Men det visade sig vara nollan till en liten värmecentral som satt en bit bort och som styrde fjärrvärmen. Jag märkte det för att det satt ett vägguttag en bit bort som matades från den centralen och där det satt nätverksutrustning inkopplat. Och när jag drog nollan – ”puff”, så small det till. Jag hann tänka, ”vad var det” innan jag kom på att slå av allt – och förstod att nollan gick till värmecentralen. Det blev ett försäkringsärende där vi fick ersätta cirkulationspumpen som kostade 20 000 kr, det var inte så populärt hos chefen och är nog det värsta jag gjort.

– Så det är numera mardrömmen. Att missa nollan och slå på – så står man där och undrar varför allt ryker. Och när jag gjorde det… det kändes så jäkla oproffsigt. Men det kom av att man stått och stressat en hel eftermiddag.

2. Glapp i PEN-ledaren

Elektrikern Andrea van Sand från Borrby har sett av nollfel kan ställa till med och håller med om att det är både livsfarligt och kan bli väldigt kostsamt

– För något år sedan var jag i Höllviken i en villa där någon hade missat att spänna PEN-ledaren i centralen. Det innebar att när det glappade så blev det 400 volt i uttagen och allt började ryka. Tack och lov var brandkåren snabbt på plats så villan inte brann upp.

3. Fasskena utan ändskydd

En fasskena som sticker ut är en säkerhetsrisk Foto: Andrea van Sand

Men även om nollfel är det värsta, är det inte det enda farliga felet som kan uppstå i en elcentralsinstallation.

– Jag gör ju en del elbesiktningar och vid ett sådant tillfälle hade elektriker sågat en fasskena utan att tänka hela vägen. Hen hade gått utan att sätta ändstycke och metallskenan som stack ut var både strömförande och helt livsfarlig. 

Andrea van Sand säger att det tyvärr är så vanligt att branschkollegor glömmer ändstycken att hon skämtsamt la upp en bild i gruppen elfel där hon skrev ”nästan en klassiker” och fick en hel del medhåll.

– Det kanske blir så här när det ska gå snabbt och klipper skenan slarvigt. Och så har det inga ändstycken i verktygslådan eller bilen och tänker att de ska komplettera det nästa gång de är på plats. Visst, även jag kan hamna här – men då för jag en anteckning så att jag är tillbaka inom en vecka och rättar till det. 

4. Felaktig användning av Hagers Quick Connect

Fasskena som på grund av glapp börjat brinna. Foto: Andrea van Sand

Annat slarv som Andrea van Sand möter vid fasskenor är när elektriker använder Hagers Quick Connect.

– Quick Connect är jättebra, men tyvärr är det många som inte dubbelkollar att de fått i skenorna bra. Då kan de ge varmgång och börja brinna. Jag har även flertalet gånger sett att man har Quick Connect-säkringar, men pillat i andra skenor och det är en risk. Det här gäller även vanliga säkringar där vissa märken inte fungerar med andra märken. Och blir det dålig kontakt eftersom de inte passar, då blir det i slutändan farligt.

5. Kondensproblematik i fuktiga miljöer

En central där kondens samlats och ledde till kortslutning Foto: Andrea van Sand

Något som många gånger blir fel enligt Andrea van Sand är att elektriker inte tänker på miljön vid centralinstallation. Är det fuktigt eller i en miljö där det kan bildas kondens – då ska det vara med i beräkningen.

– Tyvärr är det här rätt vanligt i installationer utomhus eller källare. Där använder många en vanlig skena istället för att köra den specialskena som finns för att montera ovanpå säkringen, säger hon.

Läs också:
“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

6. Lämna inga smågrejer efter dig

Magnus Andersson har även ett råd till alla som jobbar med elcentraler, som även om det inte handlar om fara i centralen – är oerhört viktigt.

– Folk snackar ju alltid om att elektriker inte städar. Men utöver att det inte ser snyggt ut om man lämnar massa smågrejer – så kan det ju komma nån hund och börja tugga på sakerna. Eller så sätter en unge något i halsen. Händer det – då är det bara att stänga firman. Därför lämnar man inte kardeler eller någonting kvar, säger han.

På ett bygge kanske det är ok att inte vara så försiktig. Men i en hemmiljö är det viktigt att inte lämna skräp efter sig. Foto: Felix Björklund