Logga in

Plejd: Alla produkter och nyheter

Publicerad
9 sep 2024, 05:28

De flesta känner nog sina Dim-01 – men när ska man använda reläer och kontrollpuckar i stället för dimrar? Och hur går tänket kring märkets egna armaturer? Här förklarar vi Plejds hela sortiment på ett ställe.

Plejd startade 2009 med inriktning på att skapa smarta system för lyxyachter. Det stora genombrottet kom dock på Elfack 2015 då uppstartsföretaget stod och visade sin produkt ”Dosdimmer”. Belysningsstyrningen var enkel och träffade rätt då företaget initialt hade problem att producera tillräckligt.

Läs också:
Har Plejd motbevisat kritikerna och blivit komplett?

Läs också:
”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

Men mycket har hänt sedan dess och utbudet har breddats från dimrar till en hel palett med produkter. I år utökades sortimentet ytterligare. Här har vi samlat puckar, armaturer och de övriga enheterna i systemet. 

Puckar 

 Vad kan man göra med Plejds dimrar Plejd DIM-01 och Plejd DIM-02?

Det här är företagets grundprodukt och bakom siffrorna 01 och 02 gömmer sig universal- (01) samt krondimmer (02). Dimmer 01 är ganska självförklarande och innebär att en lampa eller armatur kan dimras.

Krondimmer betyder att två laster styrs från en dosa. Båda dessa styr belysning genom återfjädrande tryckknapp eller rörelsevakt. Exempelvis kan en knapp dimra takbelysning, medan en rörelsevakt berättar att ledbelysning ska tändas när någon närmar sig. Puckarna kopplas in i en apparatdosa, eller vid lampan/armaturen om man vill ha möjligheten till stegvis tändning.

Hur skiljer sig Plejds reläer Plejd REL-01-2P och Plejd REL-02 från deras dimrar?

Båda dessa är reläer för olika typer av brytning. REL-01-2P har möjlighet för 1- eller 2-polig brytning och har två separata ingångar för styrning med återfjädrande tryckknapp, strömställare eller rörelsevakt. 

REL-02 är en kronrelä används för brytning av fas till en eller två separata laster, främst för belysning. Denna har två reälutgångar och brytarskydd. 

Skillnaden mot dimrarna ovan är att de här kan man på ett lite billigare sätt styra annat. Exempelvis värmeslingor, fläktar och så vidare.

Vad gör kontrollpucken Plejd CTR-01?

Denna kontrollpuck används som dosrelä/dosaktor för relästyrning upp till 16A. Den kan även användas för styrning av tredjpartsprodukter såsom LED-drivdon och HF-don. CTR-01 har två separata ingångar för styrning med återfjädrande tryckknapp, strömställare eller rörelsevakt. Kontrollpucken används för styrning av icke dimbar last.

Hur kan Plejd EXT-01 förlänga räckvidden i installationen?

Är det långa avstånd mellan enheterna? Det löser Ext-01 som förstärker signalen och förlänger räckvidden i Plejd-meshnätverket. I den här pucken är batteribackupen Bat-01 integrerad och det innebär att den bibehåller tidsfunktioner som astrour vid strömavbrott. 

EXT-01 kan styra en eller flera enheter i meshsystemet med återfjädrande tryckknapp eller vridadapter. Typexempel på användning är om du vill kunna tända grindstolpen inifrån köket – och det saknas tråd däremellan.

När behöver man en Plejd LED-10?

En 10 W LED-driver med inbygg dimmerfunktion för konstantströmlaster (belysning som ska drivas med bestämd ström och som kopplas i serie) och kostantspänningslaster (såsom 12- och 24v LED-lister som är polaritetskänsligt och kopplas parallellt). Med denna kan man både driva och styra en eller flera LED-lampor med en effekt på upp till 10W.

När behöver man en Plejd LED-75?

En 75 W LED-driver för användning med 12/24 volts DC tunable white eller enfärgade LED-strips med upp till 75 W belastning. Drivdonet har en styringång och kan även styras trådlöst via appen eller med andra Plejdprodukter. Donet kan utöver det även programmeras för inbyggda tidsfunktioner som astro- och veckour. 

Vilka funktioner har Plejd JAL-01 i styrningen av markiser?

En helt ny produktkategori som ligger utanför belysningsstyrning men som Plejd menar är minst lika viktig. JAL-01 är styrning av markiser, gardiner eller solskydd. 

Genom att den känner av läget på ett jalusi eller en markis så går det att få väldigt bra styrning utan risker att bränna motorn till densamma. I kombination med en extern sensor kan man få en markis att precist följa solen – så att det endast skuggas när det behövs.

När ska man använda en Plejd DAL-01

En puck som används när man vill styra belysningsprodukter via DALI-buss med broadkast. Denna har nätenhet (PSU) för strömförsörjning av DALI-bussen med upp till 64 laster vilket då innebär att det man sedan behöver är bara DALI-armaturer och drivdon. DAL-01 är förberedd för tundable white för kontroll av färgtemperatur. Dimmern har två separat ingångar för styrning med återfjädrande tryckknapp, rörelsevakt eller trådlöst genom andra produkter. PRecis som övriga enheter är tidsfunktion som astro- och veckour inbyggda. 

Hur kan Plejd WIN-01 styra belysning utan trådkoppling?

WIN-01 är en trådlös knappingång och används med valfri tryckknapp för att styra Plejd-produkter. Batteriet är utbytbart, men det lär inte behövas allt för ofta då förväntad livslängd är 15 år. 

Den tunna designen gör att man ganska enkelt kan gömma pucken i dosan bakom en strömbrytare eller i en förhöjningsram. Den stora fördelen detta ger är att du kan styra belysning som det helt saknas trådkoppling till.

Armaturer

Hur fungerar armaturerna Plejd DWN-01 och Plejd DWN-02?

Dessa två är downlights där 01 är en vinklingsbar variant. Dimmerfunktion är inbyggd, vilket då kapar behovet av extern dimmer. Båda downlightsen kan grupperas trådlöst och styrs via appen, andra produkter från Plejd eller trådbunden tryckknapp. Båda har även tunable white som betyder att färgtemperaturen är justerbar.

Vad är Plejd egna armaturer CCL-01 bra för?

Plejd CCL-01

Det här är en LED-plafond med tundable white och inbyggd dimmerfunktion. Därför behöver inngen extern dimmer användas. Plafonden kan grupperas trådlöst och styras via andra Plejd-produkter eller med trådbunden tryckknapp. Armaturen finns i två versioner där den den ena, CCL-01-S har inbyggd rörelsesensor

Hur används Plejd OUT-01 i utebelysningen?

En utomhusbelysning för fasadmontage. Här kan man välja att lysa upp, ned eller åt båda hållen. Produkten har inbyggda tidsfunktioner som exempelvis astrour samt har även batteribackup inbyggd för att bibehålla tidsfunktionen vid strömavbrott. OUT-01 har justerbar färgtemperatur och kan ställas in på en fast temperatur eller dim to warm.

Hur fungerar ledstripen Plejd LST-01?

En dimbar LED-strip med tunable white, vilket betyder justerbar färgtemperatur, avsedd att användas med drivdonet LED-75. LED-strippen är delbar i 50 mm-segment och klassad upp till IP66. Kan installeras med den medföljande dubbelhäftande tejpen i profiler som är minst 13 mm breda.

Övriga produkter

Kan man styra ett Plejdsystem på distans över internet med Plejd GWY-01?

Det här är företagets gateway och den kopplar upp ett det lokala Plejd-systemet på nätet. Det innebär att användare kan styra sina enheter på distans samt aktivera semesterläge. Enheten har stöd för Google Home, Apple Homekit, Alexa Smart Home vilket innebär än större möjligheter till styrning och sammankoppling.  

Nattvakt eller badrumsbelysning, så fungerar Plejds rörelsevakt  WMS-01

En trådlös rörelsevakt som används för att tända och/eller släcka lampor baserat på rörelser. Detekteringsavståndet är på upp till sju meter och batteriet ombord beräknas ha en livslängd på tio år. I appen kan man ställa in ljusnivå för utrymmet som ska belysas och det går även att ställa hur lång tid belysningen skall hållas tänd/släckt efter rörelse. 

Vad gör knappen och vredet Plejd WHP-01 och WRT-01?

Bakom beteckningen WHP-01 döljer sig en tryckknapp och bakom WRT-01 ett vred. Båda kan monteras utanpå standard apparatdosa eller med dubbelsidig tejp eller skruv. Dessa båda används vid tillfällen där det inte finns framdragen ström och innebär att du kan sätta ”knappen” precis var du vill. Dessa kan exempelvis tejpas upp på glaset på verandan för att styra garagebelysningen – eller kanske direkt på nattduksbordet för taklampan

Så fixar uttagspluggen Plejd SPR-01 smart styrning utan installation

En uttagsplugg som man kopplar in belysning i. Den gör att man kan påbörja ett Plejd-system utan att peta in puckar. Den styrs genom andra produkter från Plejd eller direkt med appen via bluetooth. Pluggen har inbyggda tidsfunktioner som timer och astro- /veckour. Kan även styras genom integration mot tredjepartstjänster.

Läs också:
Plejd eller KNX – vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?