Logga in

”Någon hade dragit gummikabel från huvudcentralen till en byggcentral”

Publicerad
10 sep 2024, 08:02

Hon stör sig på folk som inte lyssnar på instruktioner, gillar att jobba i villor och löptränar för att orka gå i trapphus utan hiss. Möt Cazzandra Liliegren, 25, elektriker på Elcirkeln AB i Lund.

Text

Vad jobbar du med just nu?

– Idag har jag varit uthyrd till Staffanstorps energi AB. Jag har ringt runt och försökt få tag i folk vars mätare har slutat fungera. Jag åker sedan ut och byter ut icke fungerande mätare. Men annars jobbar jag som vanlig serviceelektriker. 

Möt Petronella Larsson:
”Nollan till den nya spishällen hade inte fått kontakt, så hällen gick sönder”

Möt Per Granlund:
”Kundens central såg ut som en tallrik spaghetti”

Vad jobbar du helst med?

– Villor har jag alltid varit väldigt förtjust i. När man får göra allting från grunden och det är personanpassade villor, där ingen villa liknar den andra. Man får tänka själv till största del och ge förslag och råd till kunden. 

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– En grej som verkligen sticker ut var när en vän till min familj precis hade köpt ett nyrenoverat hus. De ville att jag skulle kolla hur elen såg ut. När jag gick runt i huset tyckte jag att det såg bra ut, tills att jag kom till garaget. Det visade det sig att någon hade dragit en gummikabel från huvudcentralen och kopplat kabeln till en byggcentral. Från byggcentralen hade de sedan dragit en ny gummikabel ut i den nya delen av huset. Du får inte använda gummikabel som fast anslutning till en matning, utan det är bara tillåtet att använda som en tillfällig lösning.

Bild: Privat

Bjud på ett misstag du har gjort?

– Jag har gjort ett mindre programmeringsfel när jag installerade en billaddare. Den gav 16 ampere istället för 20. Det gör att den inte funkar till 100 procent.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Antingen sätter jag mig och tar det bara lugnt hemma, eller tar en promenad med hunden.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Vi har väldigt mycket jobb i centrala Lund, där det är många byggnader utan hiss. Därför springer jag för att hålla upp konditionen, så att man orkar gå upp för trapporna.

Ibland har Cazzandra lyxen att få åka hiss, istället för att gå i trapporna. Bild: Privat

Vad stör du dig på?

– Folk som inte lyssnar och gör raka motsatsen till vad man säger. Man kan ha fixat kunders grejer och helt plötsligt funkar grejerna inte längre, för att de har varit och pillat med inställningarna. En gång hade jag fixat med lastbalanseringen till en billaddaren. Sedan hade kunden pillat för mycket på laddaren så att den gick in i något konstigt programmeringsläge.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Jag kommer säkert få lite hat från vissa elektriker om jag säger det, men en sekatör är väldigt bra. Det är många äldre elektriker som inte är jätteförtjusta i att man använder den, men jag tycker att den är väldigt lättanvänd och går att använda till nästan allt.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag klipper med en plåtsax. Man har hört alldeles för många exempel på när folk har sågat och det ramlar ner flisor mellan skenorna.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Vid en mindre installation, när man exempelvis bara byter ett uttag, kontrollerar jag först okulärt. Detta för att se att allting ser rätt ut och kollar att alla trådar sitter fast. Vid arbete med centraler meggar jag och kollar att kabeln är hel och ordentligt dragen. Efter det kollar jag att fasen är rätt, innan man slår på elen till huset och kontrollerar att jordfelsbrytaren fungerar. 

Stegar och pallar är fantastiska uppfinningar som hjälper Cazzandra att nå upp till saker. Bild: Privat

Dold talang?

– Jag är väldigt duktig på att göra mig längre än vad jag är. Jag är inte så lång och jobbar väldigt ofta uppåt, så jag måste hitta på olika sätt att nå till saker.

Bästa musiken att jobba till?

– Oftast brukar jag lyssna på punkrock eller gammal rock.

Senaste hemmafixet?

– Min sambo byggde en fondvägg med brädor i hemmet.

Möt Calle Bohlin:
”Jag borrade av ett vattenrör på ett nyrenoverat kontor i Skrapan i Stockholm”

Senaste hemmafixet. Bild: Privat

Vilken kollega vill du hylla?

– Min före detta kollega Erik Oxelgren. Han hjälpte mig att stå på mina egna fötter.

Vad läser du helst i elinstallatören?

– Elfelen är faktiskt väldigt roliga att läsa. Det är kul att se vad folk hittar.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Vi (jag och min sambo) är väldigt duktiga på att köra på kött, potatis, en fin sallad och en god sås till det.