Logga in

”Man får absolut inte ha någon belastning på när uttaget kopplas in det är totalt livsfarligt”

Publicerad
30 sep 2024, 04:34
| Uppdaterad
27 sep 2024

Här berättar trådskaparen i en Facebookgrupp om den fullständigt livsfarliga metoden att stjäla ström: ”På det här sättet kan man ta ström före elmätaren.”

De två småföretagarna delade på ett garage till sina lastbilar. Allt var frid och fröjd tills elräkningen kom – då blev det diskussion om hur mycket var och en skulle betala.

”Elen är så dyr numera, så många skäms inte över elstöld. Jag har fått elräkningar på 1 900 kronor per månad fast jag inte ens varit hemma.”

trådskapare i facebookgrupp

Läs också:
Husägare riskerar fängelse för olaglig elkoppling – ”glömde ta bort den”

Läs också:
Olagliga strömtjuven säljs som ”brandsäker glödlampsadapter”

– Lösningen blev att göra som min far på 1990-talet – fixa gratis el, berättar trådskaparen i en Facebookgrupp. Han vill vara anonym.

På en bild visar han trefasuttaget som pappan gjorde till en lokal utställning, och som fortfarande fungerar. De tre faserna är direkt inkopplade till proppskallarna. En fas är också hopsatt med nollan som på bilden är svart fast den enligt reglerna ska vara blå.

– På det här sättet kan man ta ström före elmätaren utan att elnätsbolaget märker något, åtminstone här ute på landet, säger trådskaparen som främst använde uttaget till en värmefläkt.

Han varnar samtidigt för riskerna med den här lösningen, utöver att den är olaglig. 

– Man får absolut inte ha någon belastning på när uttaget kopplas in, det är totalt livsfarligt. Allt blir strömförande. Det gäller att veta vad man gör, säger han.

På frågan om det moraliska i att stjäla ström svarar han:

– Elen är så dyr numera, så många skäms inte över elstöld. Jag har fått elräkningar på 1 900 kronor per månad fast jag inte ens varit hemma.

Känner elnätsbolagen till att det förekommer sådana här elstölder?

Läs om Vattenfalls svar: ”Numera finns fler möjligheter att upptäcka elstöld”

Läs också:
”Numera finns fler möjligheter att upptäcka elstöld”