Logga in

”Majoriteten blir irriterade och tycker det tar för lång tid att fixa strömavbrott” 

Publicerad
17 sep 2024, 05:59
| Uppdaterad
13 sep 2024

Hon gillar att utmana sig själv med tunga kablar och är en av huvudpersonerna i realityserien ”Högspänning”. Möt elkraftteknikern Angelica Jonsson från Stockholm, som bland annat berättar vad hon stör sig på i branschen. 

Text

Möt elektrikern Per Granlund:
”Kundens central såg ut som en tallrik spaghetti”

Möt elektrikern Andreas Nordin:
”Jag missade att bygla mellan två nollskenor när jag bytte elcentral”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag fick precis reda på att jag ska åka ut och skarva in en ny kabel på en stolpe.

Bild: Privat

Vad jobbar du helst med?

– Helst med högspänning, såsom högspänningskablar eller högspänningslinjer. Jag har inte jättemycket erfarenhet av högspänningslinjer ännu, men håller på att utbilda mig inom det. Ju större kablar man jobbar med, desto svårare blir det och desto mer noggrann ska man vara. Man får också utmana sig själv eftersom det är tungt att jobba med.

Vad är yrkespersonernas tips vid jobb med feta kablar?:
 Hur böjer du feta kablar?

I jobbet ingår även att såga träd. Bild: Privat

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Det var under den stora snöstormen i Stockholm för två vintrar sedan. Det var jättemånga storstörningar och träd som fallit på ledningarna. Jag och min kollega hade varit ute hela dagen och tagit bort träd och kopplat om på nytt. Precis när vi skulle åka hem fick vi höra från några att det brann i linjen längre upp i skogen. Vi åkte dit och mycket riktigt stod linjen i stora lågor för att ett träd hade fallit över kablarna, men linjen hade inte löst ut. Det är tråkigt när det händer, men det var häftigt att se. 

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag och en kollega skulle byta kabelskåp. Vi fick beredningen och kabelskåpskortet där det står hur allt ska sitta. Jag tyckte det såg konstigt ut och ändrade kabeluppsättningen, så att de satt tvärtom. Jag skulle ha ringt till beredarna och kollat hur de tänkte. Efter att vi hade grävt ner kablarna fick vi restjobb. Det var inte bara att byta apparater, utan vi fick gräva upp allt och skarva kablarna på nytt. Det var inget farligt, men det var fel rent funktionellt. 

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Det bästa är att komma hem, få av sig arbetskläderna, ta en dush och ha myskväll. Kanske kolla på en film eller äta något gott. 

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Innan jag var med om en olycka för något år sedan tränade jag styrka på gym. Jag åkte vattenskidor en midsommarafton och råkade slita av ett muskelfäste. I dagsläget tränar jag inte, men planen är att hitta tillbaka till gymmet. 

Bild: Privat

Vad stör du dig på?

– Att kunder runt omkring oss är omedvetna om hur vårt yrke ser ut. De tror att det bara är att knäppa med fingrarna så löser allting sig. Folk bara förväntar sig att det ska komma el ur kontakten, men bakom kulisserna så krävs det otroligt mycket uppoffringar och säkerhetstänk. Det finns många som är förstående, men majoriteten av folk blir irriterade på oss och tycker det tar för lång tid för oss att fixa ett strömavbrott. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Jag brukar kalla det min ”lilla röda”. Det är en liten polygrip från Knipex, som räddar mig i många situationer. Tappar jag bort den blir jag hjärtekrossad. 

Klipper eller sågar du högspänningskablar?

– Sågar med tigersåg. Vissa har lyxen att använda elektriska saxar. Det finns högspänningskablar som har aluminium i skärmen och i ledarna. Sågar du dessa kommer det aluminiumspån in i kabeln.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Det beror på vad det är för jobb. Är det en nyanslutning av en vanlig serviskabel kontrollerar vi dragningen och gör kanske en meggning. Man kollar rotation, faserna och kontrollerar värdena med en spänningsprovare. 

Har du en dold talang?

– Inte vad jag kan komma på hehe. 

Första du gör på morgonen?

– Snoozar. Har jag barnen hemma gör jag dem i ordning. Att ta det lugnt på morgonen och dricka kaffe i lugn och ro finns inte i min värld. 

Bästa musiken att jobba till?

– Metal.

Angelica och kollegan Johan. Bild: Privat

Senaste hemmafixet?

– Vi har byggt trall ute på tomten.

Vilken kollega vill du hylla?

– Johan Elgan. Han har alltid funnits där och tagit hand om mig och sett till att jag har allt jag behöver. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Nu får jag skämmas och säga att jag aldrig har läst Elinstallatören. 

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Är det sommar bjuder jag oftast på grillat, men är det inte grillsäsong bjuder jag oftast på något italienskt, såsom en lyxig pastarätt av något slag.