Logga in

Har Plejd motbevisat kritikerna och blivit komplett?

Publicerad
9 sep 2024, 05:26

På Elfack 2015 tog Plejd Elektrikersverige med storm. Kritikerna var inte sena med att avfärda systemet. Plejd gjorde bara belysningen smart – inte hemmet. Men stämmer det ens längre?

När Plejd grundades 2009 var det ett företag som byggde smarta system för lyxyachter. 2015 tog de klivet över och blev en pionjär inom belysningsstyrning. Nu, snart ett årtionde senare, har det svenskutvecklade systemet gått från att vara nisch till att bli något ”alla” elektriker har i servicebilen. 

Läs också:
”Många kommer överge Plejd om de inte matchar det här”

Läs också:
”Som ett Apple för elektriker”

Nils Dahl på Total EL i Malmö AB var en av dem som tidigt intresserade sig för tekniken och sedan den första ”pucken” landade inne på kontoret har han installerat tusentals enheter ute hos kunder.

– Det som först lyfte Plejd för mig var att man kunde styra en lampa oavsett vilken säkring den går på. Att man kan trigga en tändtråd och sedan via ett scenario tända en lampa som är på en helt annan grupp, säger han till Elinstallatören. 

Med tekniken har det jobb en ”vanlig” elektriker kan utföra breddats rejält. Nils Dahl säger att visst finns det många specialsystem för belysning, men att det Plejd gjort är att demokratisera detta.

– Det har gett oss elektriker en bredare palett. Det är enormt stor skillnad mot tidigare vad man kan lösa på ett enkelt sätt. Det är bara fantasin och lagstiftningen som sätter gränserna.

Att elinstallatörer nu kan hjälpa kunder på fler sätt öppnar även upp för fler affärsmöjligheter. Och det menar Nils Dahl är en riktig styrka för Plejd. Det förhållandevis låga priset gör att det säljer sig självt.

 – En elektriker i dag säljer mervärde. Kunden känner att de får något extra och när du initierat dem i ett Plejdsystem, då ser de fördelarna direkt. Något jag sa för flera år sedan och som jag fortfarande står vid är att Plejd är ett allemanssystem på så sätt att alla har råd att göra ett smart hem med det. Helt enkelt att det extra – kostar så oerhört lite extra, säger han. 

Skåneelektrikern är inte ensam i sin hyllning av Plejd. Anders Eriksson på Din Elektriker i Stockholm skräder inte orden.

– Jag har jobbat som elektriker i 41 år och tyvärr är Plejd det roligaste som hänt i branschen under min tid. Då har jag ändå varit emot KNX, batterier och annat – men det här är superbra, säger han.

Just den breda paletten med vad man kan göra samt hur lätt det är att förklara för kunder är viktiga delar i varför Plejd lyckats, menar Anders Eriksson.

– Styrningsmöjlighterna är fantastiska. Ta Wiser, de kan inte spöa plejd när det kommer till användarvänlighet och det gör att man då inte känner behovet att ens börja med allt det andra det systemet erbjuder. Om det inte är lätt… då är det inte värt det, säger han.

Även Simon Jörgensen, på Johnsons el i Åre, är inne på samma spår och gör en enkel liknelse.

– Plejd, det handlar inte om produkterna, utan om vad som är på mjukvarusidan. Här har de tänkt till och gör något användarvänligt. Ta andra tillverkare av liknande produkter. Där är det tekniker som sitter på beslutsrätten och de ser inte slutanvändaren. Här är det ju tydligt, jag tycker Wisers app är rörig, men Plejds – den kan min mamma sätta upp. Här är det lite att Plejd är som Iphone och de andra är som Android. Iphone må vara ett låst system – men det är bättre för 99 procent av befolkningen, säger han.

Läs också:
”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

Men är Plejd verkligen komplett? Snudd på menar Nils Dahl som säger att det är få scenarion där systemet faller till föga.

– Den funktionalitet som finns i dag anser jag är fullt tillräckligt. När jalusipuckarna och de trådlösa tryckknapparna kom blev det fullständigt. Ja, om det skulle vara något man vill utöka systemet med är det termostat och sen skulle det vara pushnotiser.