Logga in

Här är 4 baksidor med plejd

Publicerad
9 sep 2024, 05:27

Ett perfekt system utan svagheter. Nja, Plejd må vara otroligt uppskattat för sin lätta belysningsstyrning, men allt är inte guld och gröna skogar. Här är sakerna Plejd INTE kan.

Användarvänligt och ett system som säljer sig självt. Dessutom är det så pass billigt att det är något ”alla” har råd med. Uppskattningen av Plejd är stor både hos elektriker och slutanvändare. 

Företaget har i år breddat produktportföljen med nya segment och fått beröm för sin detta. Dock finns det fortfarande en del vita fläckar på kartan.

Så vad är då dessa?

Läs också:
”Många kommer överge Plejd om de inte matchar det här”

Läs också:
Har Plejd motbevisat kritikerna och blivit komplett?

Styrning låst till Plejdappen

Plejd är uppbyggt på ett eget system. En nödvändighet enligt företaget själva som menar att det ger bäst kontroll – och något som garanterar bästa användarvänligheten.

Kritikerna är dock inte lika roade. Där andra belysningar kör öppna system som lätt kan kopplas ihop med olika smarta hem-system är det lås och bom på Plejd.

Om Plejd-styrning ska integreras i ett större ekosystem såsom Apple Homkit, Google Home eller Alexa Smart Home krävs det en gateway för det.

Inlåsningseffekt med risk

Att vara låst till ett proprietärt system snarare än en öppen standard kanske är en ickefråga för många, men det finns en risk. Skulle något hända och Plejd går omkull – då kan det bli att den med fullt Plejdsystem och 25 puckar i huset får ett helt dött system. Här löser inte ens en gateway det problemet

Inga pushnotiser

Det går att bygga upp många olika scenarion och styra massvis av funktioner med Plejd. Men de kan man bara se om man direkt tittar i appen. Den kan inte berätta mer än att något är på/av och till vilken grad (ljusstyrka/öppningsgrad). 

Så även om du kan få en plejd att via extern sensor slå igång en grundvattenpump, sätta igång en luftavfuktare eller liknande  – är det inte så att du som systemägare får information om detta. Nej, för detta krävs det i dagsläget att man kombinerar Plejdsystemet med något annat som kan skicka pushnotiser. 

Begränsat utbud av  sensorer

Plejd går att scenariostyra och det har astrour samt sedan i år även en rörelsedetektor. Men utöver det är utbudet av sensorer  tunt. Termostat, fuktmätare och dylikt är efterfrågat för att kunna trigga funktioner som att sätta igång en AC/luftvärmepump eller en avfuktare/fläkt. 

Läs också:
Plejd: Alla produkter och nyheter