Logga in

Hallå där Elsäkerhetsverket: Hur ofta måste laddboxar servas?

Publicerad
2 sep 2024, 06:56
| Uppdaterad
30 aug 2024

Elbilsmarknaden är ung och många laddboxar är fortfarande nya och fräscha. Men hur ska de servas för att fortsätta vara säkra? Vi frågade Elsäkerhetsverkets expert.

Cirka 33 000 publika laddstolpar fanns i Sverige i början av 2024, enligt data från organisationen Power Circle. En rejäl ökning av antalet, 69 procent, jämfört med år 2022. Utöver det finns förstås många privata laddboxar.

Det lär öka ytterligare, eftersom det fortfarande är brist på laddstolpar i förhållande till antalet laddbara bilar.

”Det är enkla kontroller som alla kan göra…till exempel alla användare i en bostadsrättsförening. Det värsta som kan hända är att anläggningen inte kontrolleras alls.”

peter tunell, elsäkerhetsverket

Läs också:
Trodde du att laddboxen var underhållsfri? Glöm det

Mer om elbilsladdning:
Fem skäl till att laddboxar måste ha egen jordfelsbrytare

Peter Tunell

– Just nu är marknaden ung. Många laddboxar har bara suttit uppe i några få år. Det har inte hunnit ske så mycket med dem än, men det kommer att hända mer med tiden, säger Peter Tunell, elinspektör hos Elsäkerhetsverket.

Företaget Elinstallationer i Dalarna gör årligt underhåll av publika laddstolpar på uppdrag av EV Charge Partner. Men det finns inga lagkrav eller branschregler som säger att underhållet ska vara just årligt.

Enligt Peter Tunell är kraven i 6 och 19 §§ Elsäkerhetslagen att fortlöpande kontroll ska göras av anläggningen och ansluten utrustning (som kablar). Alla delar i installationen måste vara säkra, så att inga person- eller sakskador uppstår (till exempel brand). Det gäller hela vägen från elcentralen till laddboxen.

– Hur ofta man ska göra kontroll och underhåll styrs av tillverkarnas anvisningar – olika för olika laddboxar – och omgivande miljö. Laddboxar används också i varierande hög grad, så slitaget blir olika stort, säger han.

Peter Tunell tycker det är bra att företag bygger spetskompetens inom underhåll av laddboxar. Förr eller senare kommer det att behövas grundligare kontroller.

Det finns samtidigt en hel del som anläggningsägare kan göra själva för att kontrollera sina laddboxar:

1 Testa jordfelsbrytaren genom att trycka på testknappen.

2 Kontrollera laddutrustningen varje gång du använder den:

  • Ser kablarna hela ut, eller finns till exempel sprickor?
  • Är laddboxens kapsling hel – inga synliga sprickor eller andra skador?
  • Sitter laddboxen ordentligt fast mot underlaget/stolpen?
  • Fungerar anslutningskontakten som den ska eller kärvar den? Den ska gå enkelt att dra ur och sätta i, annars bör man ta hjälp att åtgärda den direkt.
  • Känns någon konstig lukt från laddaren? 
  • Syns en ljussignal på laddboxen som du inte känner igen? I så fall kan det vara ett problem på gång. Kolla i manualen vad det kan vara.

– Det här är enkla kontroller som alla kan göra för att bidra till ökad säkerhet, till exempel alla användare i en bostadsrättsförening. Det värsta som kan hända är att anläggningen inte kontrolleras alls, säger Peter Tunell.

Läs också:
De bygger offentliga laddstationer utan beställare