Logga in

”Foliehatt” tänkte fastighetsägaren om hyresgästen som klagade på pirr i duschen

Publicerad
2 sep 2024, 04:27
| Uppdaterad
5 sep 2024

Det avfärdades först som överkänslighet men elektrikern på plats hittade ett livsfarlig elfel. ”Vid sådana här tillfällen backar man ut ur rummet, stänger av systemet och kommer tillbaka med en ficklampa.”

När Erik Westerlund på Snabben Elinstallationer AB blev uppringd av en fastighetsägare anade han inte vad som stod på lur. Samtalet handlade om en lägenhet där hyresgästen nu slutat duscha för att hen tyckte det kändes obehagligt.

Läs också:
”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

Läs också:
“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Erik Westerlund, Snabben Elinstallation AB Foto: Privat

– Jag har jobbat en del med den kunden och i samtalet sa han mer eller mindre att han inte hade alltför stort förtroende för hyresgästens historia, men han ville att jag skulle titta på det, säger Erik Westerlund.

Väl i lägenheten berättade hyresgästen om sina obehagskänslor samt att hen inte längre vågade duscha. Jaha, tänkte elektrikern som drog fram mätinstrumenten och tog sig an saken.

– Det första jag mätte var duschkabinen till kranen där jag visste att jag hade jord. En ren försiktighetsåtgärd – men där var det 230V! Att det var sådan spänning var kraftigt överraskande. Jag kan ändå säga att jag efter mina år i den här branschen inte är så lättchockad, men det här var i överkant, det hade jag inte väntat mig. Vid sådana här tillfällen backar man ut ur rummet, stänger av systemet och kommer tillbaka med en ficklampa, säger han.

Det tog inte lång tid heller för Erik Westerlund att lokalisera problemet. Först öppnade han dosan som satt på väggen och sedan öppnade han badrumsarmaturen.

– I armaturen låg det nedstoppat en jordfelsbrytare som förmodligen hade att göra med att de ville ha ett vägguttag i badrummet. Det här var inte en elektrikerlösning kan jag säga. För jord från armaturen var dragen till inkommande nolla på brytaren. Sen hade vederbörande korsat fas och nolla i dosan längre upp. Konsekvensen blev att fas leddes direkt ut i jordningen på badrumsskåpet och därifrån till duschkabinen. Dessutom saknar inkommande helt jord. 

Lösningen i sig var enkel, men den fick både Erik Westerlund och fastighetsägaren, som köpt fastigheten bara något år innan, att bäva för hur elen i kåken ser ut.

– Man började helt klart tänka på hur det ser ut i övrigt. Jag kollade direkt det raka enkla för att se att det inte är några livsfarliga kopplingar mellan diskbänkar och kranar. Jag ska göra en större översyn av fastigheten senare för det här är saker man inte kan se vid yttre mätning, utan man behöver gå igenom hela systemet eftersom det är så gammalt och slitet.

Läs också:
”Brutalaste elfelet hittills i min karriär”

Och just när det kommer till jordfelsbrytare vill Erik Westerlund höja ett varnande finger.

– Det är väldigt ofta som jordfelsbrytare är felkopplade. Då menar jag inte att det handlar om ett par procent utan någonstans mellan var fjärde och hälften är dysfunktionella. Och är de felkopplade kan en liten skada göra att de inte löser ut. Här är ett problem att även om den felkopplade så slår den ifrån om man trycker på testknappen – och det skapar den felaktiga bilden att den fungerar. Jag var runt i ett bostadsområde där en elektriker kopplat in samtliga jordfelsbrytare fel… så hen hade i varje fall varit konsekvent i sitt misstag. Man ska även tänka på att jordfelsbrytare har en begränsad livslängd, säger Erik Westerlund.