Logga in

”Fattar inte ens varför kulodosor finns”

Publicerad
19 sep 2024, 11:20

När 5G-kablarna inte fick plats i kulodosorna behövdes större dosor, TED-dosor rättare sagt. När lärlingen Rebecca Zeilinger uttryckte på tiktok att hon inte gillar kulodosor uppskattades det inte av alla. 

Text

”Bara för att du nu måste byta ut lite kulo betyder det inte att det är en dålig produkt, handhavandefel rakt igenom”. Det kommenterade en person på Rebecca Zeilingers klipp på Tiktok under kontonamnet ”Numberonepraktis”, där hon uttryckte sitt missnöje med kulodosor. Klippet väckte reaktioner och flera tog kulo i försvar. 

Mer om kulo:
Fem råd för att sätta synlig kabel som ”klammerkungen”

Veckans fråga:
Hur klamrar du din QLO?

– Det kommer alltid att sticka i någons ögon när man gör något på ett speciellt sätt. Det jag framförallt märker av är att det sticker i ögonen på äldre män och kvinnor jag möter, de som har varit i branschen ett tag. Det är som att de får känslan ”oj, här kommer en ung tjej och nästan tror att hon är något”. Fast jag tror inte att jag är något, jag fattar att jag bara är en lärling.

Rebecca Zeilinger är verksam i Stockholm. På en renovering av en kyrka har hon och hennes handledare bytt matningar och dragit kabel till ny belysning. Eftersom kablarna skulle vara utanpåliggande ville de göra en snygg installation. Valet av dosor stod mellan kulo och TED, till slut bestämde de sig för att köra på kulo. 

– Kulodosorna är mer stilrena. TED-dosorna ser lite mer klumpiga ut, de är större och man ser också tätningarna på sidorna. Men båda dosorna är vita, så bägge två skulle smälta in ganska bra mot det vita taket. När det kommer till dosor brukar ingen beställare ha större invändningar mot om man använder kulo eller TED. Det brukar inte spela jättestor roll just när det är på en allmän plats.

Rebecca Zeilinger började koppla och dra in 5G-kablar i dosorna. Men efter att bara en färg hade kopplats ihop upptäckte hon att dosan började bli full. Kablarna krävde också större wago, som innebar att det blev ännu trängre i dosan. För att inte skada kabeln och av estetiska skäl bestämde sig hon och hennes handledare att byta ut kulodosorna mot TED-dosor. 

– Vi började fundera på om man skulle sätta upp fler dosor, för att det ska bli färre kablar i varje dosa. Men det blir inte snyggt om det sitter dosor i hela taket. Det blir inte heller snyggt om dosan inte går att stänga helt eller om det buktar ut på någon sida. Det kommer inte heller bli bra om man råkar skada en ledare för att man ska få plats med för många kablar i en dosa.

Mer om kulo:
”27,3 centimeter betraktas som magiskt av många kuloveteraner”

Hålen i listen matchade inte med hålen i TED-dosorna. De fick göra nya hål och byta ut vissa kablar som var för korta. Även om kulodosorna är snyggare föredrar Rebecca Zeilinger TED-dosor.

– Jag personligen föredrar TED-dosor, för att de är lättare att handskas med. Det är lättare att få in kabeln och jobba i själva dosan. Men det handlar också om att jag bara är en lärling. Jag har inte jobbat med det här jättelänge, så det kanske ändras om ett år.