Logga in

Fasta priser gav skjuts åt badrumsjobben

Publicerad
11 sep 2024, 13:54
| Uppdaterad
12 sep 2024

Fasta priser, hårt uppstyrda jobb och koll på regelverken. Så har Ternstedt Invent specialiserat sig på badrumsjobb. Allt från första kontakten till dokumentation – och städning är viktigt för att undvika klagande kunder.

Eftersom företaget ingår i Comfortkedjan, har Ternstedt Invent anammat konceptet ”Comfort Zone” – ett kunderbjudande med badrums- och våtrumsrenoveringar i paket till fasta priser. Upplägget passar särskilt bra för Ternstedt eftersom alla yrkesdiscipliner som krävs för sådana här uppdrag finns inom företaget: snickare, plattsättare, golvläggare, VVS-montörer, elektriker samt ventilations- och kyltekniker. 

– Idag är vi 140 anställda i Linköping, Åtvidaberg, Rimforsa, Kinda, Västervik och Örebro. Ett knappt 40-tal av dem är elektriker, berättar Heléne Pihl Persson. Tillsammans med Linda Hedberg är det hon som styr upp badrumsjobben. 

Nya regler i våtrummen:
Detta gäller för elinstallationer i badrum

Vi träffar Heléne Pihl Persson tillsammans med brorsonen Alexander Pihl som är en av dem som gör de flesta eljobben i företagets badrumsuppdrag.

– Heléne och Linda håller ihop projekten och ser till att vi som jobbar i dem finns på plats vid rätt tid, men det är våra snickare som förser dem med information om när det är dags för någon annan att ta vid. Det är de som river ut gammal inredning och monterar den nya innan VVS-montörer, elektriker och andra kommer in i bilden, förklarar Alexander Pihl.

Se till att du gör rätt:
Sju saker att tänka på när du installerar i badrum

Alexander är noga med att inte sabba tätskikten i badrummet. Foto: Lars-Göran Hedin

Ett uppdrag börjar med att Heléne Pihl Persson eller Linda Hedberg åker hem till kunden och kollar förutsättningarna för projektet. De tar asbestprover, mäter och fotograferar det gamla badrummet. Sedan möts man i butiken för en genomgång av material- och utrustningsval, diskussion om tidplan och liknande. Med det här som grund tas sedan en offert fram med ett fast pris för hela projektet.

– Vid genomgången visar vi en 3D-presentation av hur det kommer att bli och överlämnar en pärm med all dokumentation, säger Heléne Pihl Persson. Om kunden accepterar priset är det bara att gå i gång. Ibland kan det komma till en och annan ÄTA, men oftast håller priset vi angett hela vägen in i kaklet.

I nuläget gör Ternstedt Invent ett 70-tal badrumsrenoveringar om året, men målet är att öka till 90.

– Det ska nog gå, för så gott som varje projekt genererar nya uppdrag. Vi sätter alltid ut skyltar utanför huset som berättar att vi är där och renoverar och det är väldigt ofta som kundens grannar eller bekanta kontaktar oss och vill att vi ska göra ett lika snyggt badrum hos dem, berättar Heléne Pihl Persson.

Alexander Pihl och hans kollegor är väl uppdaterade på de olika branschregler som gäller. Snickarna och plattsättarna är de som har bäst koll på hur tätskikten ska utföras, de andra är klara över de nya zonindelningar som branschen har kommit överens om och som finns förklarade i Installatörsföretagens nya Handbok för elinstallationer i badrum.

– Eftersom vi alla är uppdaterade på kraven i Säker Vatten, BKR, GVK och BBR, kan vi hjälpa varandra att göra rätt, säger Alexander Pihl. 

Som elektriker är han glad över det nya hjälpmedlet för genomföringar som kommit i form av Dutts från Elektroskutt, men den lösningen passar inte i alla lägen:

– Vid genomföringar i betongväggar kräver Dutts att du bilar jättedjupt och det kan vara svårt att ordna en god infästning av dem. Då är det lättare att fräsa ut spår för flexrören, vilket våra plattsättare lätt fixar.

Jobben dokumenteras när de är klara.

Testa dina badrumskunskaper:
Vet du vad som gäller vid genomföringar genom tätskikt?

– Vi fotar alla installationer och tar bilder på vattenpass för att visa att fallen har blivit som de ska och under arbetets gång dokumenterar vi med bilder hur de olika tätskikten utförts, poängterar Heléne Pihl Persson.

Dammsugaren har stor betydelse för kundernas syn på företaget. Foto: Lars-Göran Hedin

Alexander Pihl utför kontroll före drifttagning. Han gör också en kontinuitetsmätning på den nya installationen och försäkrar sig om att varken han eller hans kollegor lämnat några icke önskvärda spår efter sig.

– Varje dag dammsuger vi arbetsplatsen innan vi åker hem och vi lägger alltid ut plastmatta från ytterdörr till badrummet för att inte lämna några fotspår efter oss. Vi undviker att belamra kundens bostad med våra grejer och tar aldrig in nytt material förrän det ska sättas på plats, säger Alexander Pihl.

Han gillar att installera badrum och att få vara med i sådana projekt.

– Resultatet blir ju alltid jättefint, kunderna är supernöjda så du kan vara riktigt stolt över att ha varit med i det team som gjort jobbet.

Ternstedt har alla kompetenser som krävs för badrumsjobben in-house. Foto: Lars-Göran Hedin

Fakta | Ternstedt Invent

  • Startades 2001 genom sammanslagning av två familjeföretag inom VVS respektive plåt och ventilation
  • Idag har man 160 medarbetare med kompetens inom el, VVS, plåt, ventilation, kyla, bygg, med mera
  • Har huvudkontor i Linköping och filialer i Kisa, Rimforsa, Västervik, Åtvidaberg och Örebro
  • Omsatte 270 mkr 2023, med 3,3 proc rörelsemarginal