Logga in

Får man använda gummikabel för fast, permanent förläggning?

Publicerad
18 sep 2024, 11:35

En elektriker menar att man inte får använda gummikabel för fast ansluten matning, men kollegan säger att man visst får det. Vad gäller egentligen? Vi frågade elsäkerhetsexperten Frank Johansson.

Fråga: Får man använda gummikabel för fast förläggning, och permanent?

Svar: Först ska vi hålla isär begreppen fast anslutning och fast förläggning. Med fast anslutning av en ledare avses att ledaren ansluts till exempel på en plint med ett skruvförband. Det möter naturligtvis inga hinder att en ledare i en gummikabel ansluts fast. Det man ska beakta är att en specifik dragavlastning erfordras om gummikabeln kan komma att utsättas för dragpåkänning.

Med fast förläggning av en kabel avses att stöd (klammer) anbringas. Det behövs för att kabeln inte ska skadas – till exempel på grund av egentyngd, att den utsätts för mekanisk påverkan eller att dess ledaranslutningar utsätts för mekaniska krafter. Kablar som är avsedda för fast förläggning ska vara fast förlagda.

Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 anger i avsnitt 521.9.1 att en flexibel kabel (gummikabel) kan användas för fast förläggning – om fordringarna i standarden uppfylls och produktstandarden och/eller tillverkaren av kabeln ger sitt medgivande.

Missuppfattningar kring det här beror troligen på att det i äldre föreskrifter (gula boken § 32a) angavs att anslutningskabel inte fick användas som ersättning för fast förlagd kabel. Något som i dagens regelverk är borttaget.

Fler expertfrågor:
Är det farligt att använda kabel upprullad på vinda?

Läs också:
Gummikabel genom vägg är ”big no no” – eller hur var det nu?

Läs också:
Får man använda stickproppar gjorda av trä?