Logga in

Elstölder vi minns: ”Många skäms inte”

Publicerad
30 sep 2024, 04:31
| Uppdaterad
27 sep 2024

Olovlig energiavledning är ett brott i Sverige. Och lagens långa arm har kommit ikapp mången finurlig eltjuv. Här är några uppmärksammade fall.

En hyresgäst i en liten etta förbrukar lika mycket el som tre villor. Ingen vet varför trots att alla installationer har kollats. Mannen själv betraktar elen som närmast avstängd och klagar över att han inte kan leva ett normalt liv.

Läs också:
Mysteriet med datanörden och den extrema elförbrukningen

Enligt en anställd hos energibolaget Degerfors Energi har husägaren kopplat sig till elnätet innan elmätaren. Via en egen 16A-elhandske var det sedan möjligt att koppla in och ur sig när han ville, och på så vis stjäla el.

Läs också:
Husägare riskerar fängelse för olaglig elkoppling – ”glömde ta bort den”

”När man tittar på den här produkten ser man direkt att det finns möjlighet till en enpolig kontaktisättning vilket är potentiellt livsfarlig.”

Läs också:
Olagliga strömtjuven säljs som ”brandsäker glödlampsadapter”

Mannen erkänner att han har satt dit startkablarna i elskåpet. Men han hävdar att det var en provisorisk lösning under några dagar för att hindra säkringarna från att gå i väntan på elektriker. Att han hade kopplat förbi elmätaren förstod han inte, säger han.

Läs också:
Tjuvkopplade elskåpet – med startkablar

De två småföretagarna delade på ett garage till sina lastbilar. Allt var frid och fröjd tills elräkningen kom – då blev det diskussion om hur mycket var och en skulle betala.

– Lösningen blev att göra som min far på 1990-talet – fixa gratis el

Läs också:
”Man får absolut inte ha någon belastning på när uttaget kopplas in det är totalt livsfarligt”