Krönika
Elektrikernas 10 bästa tips för ett smartare hem med Plejd
I elektrikerns servicebilar är det snudd på lika vanligt att hitta Plejd-produkter som vägguttag. De turkosa puckarna kan långt mer än att fixa mysljus i tv-rummet. Men vad? Här är tipsen från proffsen som installerat tusentals system.
Läs också:
Har Plejd motbevisat kritikerna och blivit komplett?
Läs också:
Här är 4 baksidor med plejd
Kan samma plejd-installation styra flera hus?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Jag har en installation där det var två olika hus. Då satte jag en Plejd i en utearmatur i ena huset som pratade med en utearmatur i det andra – och så fick jag full Plejdfunktionalitet i båda husen. Att man kan förlänga funktioner eller exempelvis via länk mellan husen tända en lampa i garaget från köket – det vet inte alla.”
Hur långt bort kan man styra en installation med Plejd?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Du har en stolpe ute i trädgården eller en belysning på ett uthus. Helt enkelt något på avstånd där du inte kan dra fram styrning till. Då kan du använda extenders och smartpluggar för att från köket tända något 100 meter bort. Det folk kanske inte riktigt förstår är att du behöver ju inte använda funktionerna på en dimmer eller knappingången på extendern – utan du kan använda den som en prisvärd accesspunkt. Det här har även gjort att det blivit så otroligt mycket billigare.
En annan installation jag gjorde var att med hjälp av två extenders i dosor på vägen ut till en grind – så gick den att styra. Det är inte något många elektriker känner till.”
Kan interna drivdon ersättas med Plejd-puckar?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Jag har sålt in många belysningsanläggningar där jag ersätter den interna drivern med Plejd-driver. Visst, garantin förfaller, men gör man det korrekt är det en säker installation. Ett exempel där är att en kund valt belysning med 7W-armaturer på en mur. Men det blev så fruktansvärt starkt ljus och de kunde inte dimras. Då satte vi in dimbara drivdon från Plejd och kunde lägga dem på 2W – vilket blev precis rätt och givetvis kunde de också slå till och från individuellt alternativt med Plejds astrour.”
Varför är batteribackup så viktigt vid strömavbrott?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Vi har som regel att aldrig försöka sälja en Plejdinstallation utan batteribackup. Varför, jo för att det är en billig backup som kan hjälpa till vid strömavbrott. Säg att du är på semester och det blir ett strömavbrott. När strömmen sedan återkommer så är alla tidsinställningar borta. Systemet är byggt så att det synkar mot en telefon/Ipad – och är inte den på plats går det in i default. Om det då är inställt på on så innebär det att lamporna står tända hela semestern. Det behövs bara en BAT-01 i en anläggning och har du en Extender EXT-01 eller en Gateway GWY-01, behövs ingen, då de har backup inbyggt redan.”
Vad är finessen med Plejds jalusistyrning JAL-01?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Den här är jättebra. Och det som är så fint är att den är gjord för att fungera med gränslägen och känner av när jalusier når sitt start- eller ändläge. Tidigare använde man en CTR-02, men där var risken att jalusin startade åt båda håll samtidigt och man kunde bränna motorn. Du kan även ställa in i procent hur mycket du vill ha öppet och som produkt underlättar den väldigt mycket. Den kan kalibreras som solskydd och kan styras av ett ljusrelä eller annan extern solautomatik – det känner inte många till.”
Vad kan scenarion innehålla förutom belysning?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”En känd restaurang i Malmö. När de låser upp på morgonen aktiveras ett scenario när inbrottslarmet avaktiveras. Då aktiveras en startbelysning där vissa delar av restaurangen tänds upp och sedan öppnas jalusin.”
Finns det några smarta sätt att använda Plejds rörelsevakt?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Det bästa med den är att den är trådlös och har ett batteri som klarar 10 år. Du kan sätta den i princip varsomhelst. Exempelvis under trappnosen så när du kommer i trappan så tänds våningen du ska till. Du kan ha den ovanför vasken så arbetsbelysningen bara tänds när du är där och rör dig.
Jag har satt dessa i en bilverkstad vid varje verkstadsbänkplats. Så när någon är där och jobbar är det tänt, men annars släckt. Till detta har vi kompletterat med en trådlös tryckknapp inne i verktygsskåpen som man kan trycka på och då få tänt en timme åt gången. Det här är ett bra styrningsalternativ och ur ett energisparsyfte är den jättebra.”
Anders Eriksson, Din Elektriker i Stockholm AB: ”En fiffig installation jag gjort är att sätta den på toaletten och mellan midnatt och 07:00 är det den som styr belysningen. Så när man kommer in slår den på ljuset på minimum och håller det tänt i 10 minuter.”
Hur kan Plejd kombineras med till exempel Wiser och Dali?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”Jag hade en kund med en grundvattenpump. Han ville ha en summer som startade när pumpen slår till så att han kan övervaka så att han inte får översvämning. Det här var enkelt med Plejd där vi använde en vippbrytare som slog till en summer. Men, Plejd är en lokal lösning som inte skickar meddelande – så om man inte är på plats är det svårt att se när det sker.
Självklart blev det översvämning när kunden inte var hemma, så vi kompletterade systemet med Wiser. Och det som Wiser klarar av är att skicka notifikationer vilket då gav en systemfunktion som kunden ville ha. Det här lär man sig inte i skolan, utan det är när man ställs inför problemet och en kund som vill ha det löst – ja, vet man vad produkterna klarar, då går det att lösa.”
Simon Jörgensen, Johnsons el i Åre: ”Vi gjorde en installation i en skidbacke. Där kombinerade vi Plejd och Dali broadcast. Det innebar att vi kunde sätta installationen i lifhuset och därifrån styra och dimra belysningen i backen. Och med ett astrour är det ju enkelt att komma ifrån de manuella tillslaget.”
Hur underlättar Plejd i gamla hus?
Nils Dahl, Totalel i Malmö: ”I gamla hus kan det ibland vara ganska svårt med att få trådade lösningar. Innan sommaren stod jag inför ett sådant problem där det skulle vara belysning på takbjälkar i huset.
Här fanns det inte någon möjlighet att trådmässigt lösa belysningen. Lösningen blev att jag satte in WRT-01 som kostar 399 kronor och dessa styr en DIM-01 som i sin tur är kopplad mot led-strippar dim to warm på balkarna. Resultatet blev väldigt uppskattat. Så pass att jag nu är inbjuden till England där de vill ha en liknande lösning på sitt kontor där. Även där är det ett K-märkt hus utan möjlighet att lösa med kabel.”
Vad förutom kan Plejd styra förutom belysning?
Simon Jörgensen, Johnsons El i Åre: ”Fantasin sätter gränser, men vi har exempelvis använt Plejd för styrning av värmekabel i vattenledning. Det är en typisk installation där man endast vill köra vintertid. Då kan man ju enkelt styra via telefon istället för att krypa in under krypgrunden eller behöva dra ut strömbrytare till någon annanstans.”
Tipsen kommer från Nils Dahl Total El i Malmö. Anders Eriksson på Din Elektriker Stockholm samt Simon Jörgensen på Johnsons el i Åre.
Har du fler tips? Maila gärna in dem till oss
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen