Logga in

”Det fanns gamla kulokablar i papper”

Publicerad
9 sep 2024, 03:59
| Uppdaterad
6 sep 2024

Elektrikern Mathias Hultman blev ombedd att besikta ett äldre hus och komma med förbättringsförslag. Listan blev riktigt lång… 

Text

Kunden hade köpt huset för fem år sedan. De kontaktade Mathias Hultman för att göra en besiktning, dels för att kolla vad som var akut och dels för att komma med rekommendationer om vad som behövde göras längre fram. 

Ännu ett elfel:
Torktumlaren kändes ”obehaglig att ta i”, sa kunden

Ännu ett elfel:
”Vissa lampor hade anslutningskabel med gulgrönt – jättefint”

–  Jag kollade igenom elen och det var blandat med jordat och ojordat. Det fanns även gamla kulokablar, eller papperskablar som man också kan säga.

Mathias Hultman skulle bland annat byta två vägguttag, eftersom han skulle jorda upp till några rum. Men när han släppte på uttagen visade det sig sitta en lampsladd på baksidan. Och lampsladd dragits mellan flera vägguttag och strömbrytare. Kablarna låg löst bakom väggen. 

– Det farliga med detta var att lampsladden var 0,75. Den är inte gjord för att belasta med mer än fem ampere och den sitter på en tio ampere säkring. Skulle man få för sig att måla och ta in byggfläkt som ska stå där och torka i två veckor kan det sluta illa. I och med att det är ett gammalt hus finns det även en risk för skadedjur. En lampsladd är som en godisbit för en mus att gnaga på.

Ännu ett elfel med Mathias Hultman:
”Det var strömlöst och vi möttes av en laborationsvägg av kablar”

Dessutom var kablarna i ett av uttagen inklämda tätt mot träet, vilket kan bli farligt om det skulle bli varmgång. Mathias Hultman har dragit om elen och satt upp QLO på utsidan, eftersom det passar i äldre hus. 

– Det var mycket hemmasnickrat i detta hus… eller ja, allt var hemmasnickrat.