Logga in

”Det blev svart i hela pannhuset på åtta våningar”

Publicerad
5 sep 2024, 10:17
| Uppdaterad
11 sep 2024

I september representerar han Sverige i yrkes-VM i Frankrike. Till vardags gillar han den sköna känslan i en bra felsökning och han klarar sig inte utan sin plintmejsel. Möt installationselektrikern David Nilsson, 22, från Nyköping. 

Text

Vad jobbar du med just nu?

– Idag sitter jag som områdesansvarig eltekniker här på SSAB. Jag planerar och förbereder jobben inför våra utförare, tar in entreprenörer som ska utföra arbeten och ser till att lagar och regler följs ute i anläggningen.

Möt Andrea Van Sand:
”Det var första och sista gången jag kopplade in en pump utan motorskydd”

Möt Jonatan Johansson:
”En splitterny skaltång är alltid något man går igång lite extra på” 

David och kollegan Anders Lundström. Bild: Privat

Vad jobbar du helst med? 

 – Jag gillar felsökningar. När det händer något i anläggningen måste man ut och hjälpa till och när man löser problemet är det en väldigt skön känsla och väldigt roligt. 

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Det förekommer en del ”snabba lösningar” här och när man möter dem blir man oftast väldigt fundersam. Det kanske funkade i slutändan, men man ställer sig frågan om det verkligen var en bra installation. Vissa anläggningar är också gamla och man hittar väldigt gamla kablar som inte är jätteroliga att handskas med. 

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag har råkat släcka ner en stor byggnad. Vi skulle utföra lite underhåll på en generator, men det gick inte som planerat och huvudbrytaren slog ifrån på grund av en kortslutning, så det blev svart i hela pannhuset på åtta våningar. 

Hur kopplar du av efter jobbet?

Golf är ett stort intresse för David. Bild: Privat

– Jag är en aktiv person och gillar att spela golf på somrarna och spela paddel på vintrarna. Jag har även en sambo och spenderar mycket tid med henne. Jag är alltid noga med att inte tänka på jobbet när jag är hemma. 

Vad stör du dig på?

– När man pratar med yngre har de ofta förutfattade meningar om vad elektriker gör, det vill säga dra kabel. Jag tycker branschen är dålig på att informera om hur brett elektrikeryrket är. Man borde berätta mer om vilka valmöjligheter det finns och att det finns många vägar att gå inom yrket. Man kan jobba med larm, el inom industri som jag gör eller programmering och smarta hem. Det finns inte bara EN inriktning. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Själv sitter jag för det mesta på kontor, men väl ute på jobb måste jag säga en liten plintmejsel. I våra anläggningar kommer jag inte långt utan den. 

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Jag kollar potentialen på alla jordplintar, meggar, kollar rotationsriktningen och gör ett funktionstest, i den ordningen. 

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Sågar. Jag tycker det funkar ganska bra och det blir snyggast på det sättet. Det blir en snygg linje och man kan fila till kanterna. 

Dold talang?

– Jag tycker personligen att jag kan härma en duva ganska bra. 

Första du gör på morgonen?

– Går upp och dricker vatten.

Bästa musiken att jobba till?

Träning inför VM pågår för fullt. Bild: Worldskills Sweden

– Jag gillar högt tempo i musik, men även lite äldre musik. Det kan gärna vara till exempel Bryan Adams. Jag får motivation och blir taggad av sådan musik. 

Senaste hemmafixet?

– Min sambo och jag möblerade om vårt vardagsrum, med mycket nya möbler som skulle byggas. 

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag skulle vilja hylla min gamla lärare, som är före detta elektriker. Jan Westman heter han och har hjälp mig i många situationer och varit en stor del av min korta karriär. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Gärna om saker från verkligheten, såsom ”hur ser det ut på en arbetsplats” eller ”så jobbar vi”. Man får en inblick i vad, och hur, folk inom branschen jobbar. 

Möt Petronella Larsson:
”Nollan till den nya spishällen hade inte fått kontakt, så hällen gick sönder”

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

–  Vid en trerätters-middag blir det en toast skagen till förrätt, hjort med potatisgratäng och rödvinssås till huvudrätt och en pannacotta till efterrätt.