Logga in

9 saker att tänka på när du installerar elcentral

Publicerad
23 sep 2024, 05:59
| Uppdaterad
20 sep 2024

En pillig installation som kunderna dessutom ofta tycker är ful. Elcentralen är fastighetens hjärta. Så här tänker proffsen om planering, storlek och vanliga fallgropar.

Läs också:
Proffsens 6 värsta fel med elcentralen: ”När jag drog nollan – ’puff’, så small det till”

Läs också:
Så väljer du om elcentralen ska vara färdigbyggd eller egenbyggd

Magnus Andersson, Anderssons Elektriska i Stockholm AB

1. Hur ska man planera elcentralen?

– Vi börjar alltid med att kika i handlingarna och därifrån sätter vi basen. Sedan beställer vi ut allt material. Ofta finns det riktlinjer i projektet, men det handlar mer om funktion än att det är specificerat vilken typ av material det handlar om, säger Magnus Andersson, elektriker på Anderssons Elektriska i Stockholm AB  

– I det här projektet så ska elcentralerna vara byggda på ett speciellt sätt. De har velat ha det i en viss ordning och det ska vara likadant i alla lägenheter. Det är en tre gånger 15 rader där värmepumpen sätts utanför jordfelsbrytarna höst upp.

– I centralen har vi även alla data som kommer in längst ned. Och det är pilligt som attan, men det är numera ”självklart” i nybyggen.

2. Hur stor bör en elcentral vara?

– Det är alltid en avvägning mellan pris och utrymme. För det här ändamålet är storleken ok, det är fortfarande lite trångt att jobba, men går att få till snyggt ändå om man tänker till. Men med det sagt, jag hade gärna haft en rad till, men en sådan central är ju dyrare – och ärligt talat, folk tycker de är fula. Dock är det viktigt att tänka på att när vi är klara, då ska det fortfarande vara utrymme så att det är enkelt och överskådligt för nästa person som ska jobba här.

3. Vad tar längst tid när man bygger en elcentral?

– Att dra all RQ och se till att allting får ström. Det är lite olika beroende på förutsättningarna och kan man sätta en fasskena och bara klicka till säkringarna går det ju snabbare. I fallet här går det inte eftersom de ville ha centralen byggd på ett visst sätt. Få får man dra RQ istället vilket kanske inte blir lika snyggt och tar längre tid.

4. Hur ska man tänka när man fördelar fasbelastningarna i en elcentral?

– I centralen måste man ju se till att inte alla stora laster hamnar på en fas. Men jag kan inte säga att det finns en specifik strategi. Utan det ska vara jämnt fördelat och det kan bli att man får flytta lite. Men rent generellt ska man ju se till att till exempel diskmaskin och tvättmaskin inte ligger på samma fas. 

– Sen ska man tänka var man lägger utomhuselen. I nio av tio fall när man åker på ett jobb där jordfelsbrytaren slår ut hela tiden – då är det något utomhus som spökar. Därför vill man inte ha kyl/frys och utebelysning på samma fas. Det kan ju bli en dyr historia om frysen är fylld med oxfilé och fukt i utebelysningen skjuter jordfelsbrytare och allt i frysen blir dåligt.

5. Vilka småsaker ska man inte glömma vid installation av elcentral?

– Att använda quick connect sparar tid. Men då ska man tänka på att sätta på ändskydden. I en central är det ofta trångt och ska någon in och pilla kan det ju hända att man kommer åt metallen – så för att skydda mot det sätter jag på plastskydden.

6. När passar en färdigbyggd elcentral – och när bygger man på plats?

– I det här projektet, där det är en del skillnad mellan de olika lägenheterna och där det är relativt små centraler, har vi inte valt färdigbyggt. Men i projekt där alla centraler ska se likadana ut – då är det en stor skillnad i tid det tar att installera. Då ansluter man bara inkommande och utgående så är det klart – då går det undan.

7. Hur lång tid tar det att bygga en elcentral på plats?

– I det här fallet, en lägenhet i ett parhus i två våningar. Det tar kanske 1,5 timme, men då gör jag nu bara själva inkopplingen. Sedan ska allt provmätas, funktions- och kontinuitetskontroll och isolationsprova centralen. Det är ytterligare en timme. Sen på med locket och Plejd-lappen.

8. Finns det något som försvårar installationen av elcentral i nybyggen?

– Tack och lov brukar det elektriska lämnas i fred på byggen. Men ibland har andra lossat på kapslingen för de håller på och bygger runt elcentralen – och det kan bli problem om de kanske satt gips över kanten. Annat som kan påverka är om det målats och de inte täckt över. Färg försvårar, men på elkablar är det inte skadligt. Värre är det på datatrådarna – de är superkänsliga.

Läs också:
”Om du byggde bussar som man bygger elcentraler hade ingen haft råd att köpa dem”

9. Hur kan man framtidssäkra en elcentral?

– I dag är det en mycket större diskussion kring framtidssäkring än vad det var när jag började. Så när vi nyinstallerar en elcentral förbereder vi som regel för elbilsladdning och solceller. Det måste finnas plats för detta och det här är inget som kunden ifrågasätter. Vi förklarar vad vi gjort och kunden accepterar detta. 

Vilka vanliga misstag kan man göra vid installation av elcentraler?

– Jag skulle inte säga att det finns några vanliga misstag. I vissa centraler man köper in med färdiga skenor kan nollskernorna sitta ihop med en liten bygel. Och så jobbar man på och glömmer bort den. Så står man sedan och undrar varför jordfelsbrytare löser ut hela tiden.