6 skäl till att solcellskrisen fördjupas
”Vi kommer fortsatt se konkurser och varsel”, säger Cecilia Axelsson, expert på Installatörsföretagen. Hon tecknar en mörk bild särskilt i ett segment av solcellsbranschen.
Läs också:
Solcellskrisen: 200-miljonersbolag i konkurs
Läs också:
”Bort med momsen på solceller”
1. Minskad efterfrågan bland konsumenter
När Solcellen i Sverige AB kastade in handduken i slutet av augusti var det chockartat. Trots tusentals lyckade installationer i ryggen och plussiffror 2023 blev verkligheten 2024 för tuff. Och de är inte ensamma. Flera företag har dukat under och de som är kvar vittnar om att marknaden är väldigt utmanande.
Det berättar Cecilia Axelsson, expert på IN.
– Konsumentsidan är på väg ned och en del som var förutseende lämnade det här redan för ett år sedan. Men med det sagt. Större solcellsanläggningar som en solpark eller en installation på en kommersiell byggnad, där ser man inte alls samma nedgång.
2. Renodlade solcellsföretag får det tufft
Tydligt är dock att de som täljde guld, när konsumenterna nära nog slogs om att få tag i en installatör, och enbart satsade på solceller – de har svårt att överleva nu.
– När marknaden blev så oerhört lukrativ snabbt, ja då gav sig många aktörer in – även de som kanske inte borde vara där. Sådana som inte är elinstallationsföretag. När vinden nu har vänt och dessa inte har fler ben att stå på, då blir det tufft. Att branschen rensas från oseriösa aktörer är jättebra, men konjunkturläget påverkar ju även elinstallationsföretag och då speciellt de om bara har ett ben att stå på.
Att flera större aktörer gått omkull är ett tydligt bevis på detta och enligt experten lär den tråkiga trenden med varsel och konkurser hålla i sig.
– Man får se om sitt hus som företag. Jag tror att rena solcellsföretag fokuserade på konsumentinstallationer, där kommer vi fortsatt att se konkurser. Inget talar om att vi får en vändning av den omfattning som krävs för att rädda de företagen.
3. Minskad skattereduktion
I förra veckan kom regeringen även med förslag till höstbudgeten där det föreslås att subventionsgraden för skattereduktion sänks från 20 till 15 procent.
4. Stöd till mikroproducenter tas bort
I höstbudgeten föreslogs också att den så kallade ”60-öringen” slopas. Ytterligare lök på laxen enligt Cecilia Axelsson.
– Det här är något som talar emot att konjunkturen kan vända. Det är klart att en bransch inte ska bygga på bidrag, men samtidigt krävs det något i en tid där konsumenter håller hårdare i plånboken och ovissheten för framtiden är stor.
5. Anslutningsavgift kan bli verklighet
– Tidigare var långa handläggningstiderna hos nätbolagen ett problem tidigare, nu handlar det om att nätbolagen signalerar att de kommer ta ut en anslutningsavgift på betydande summor om det behöver nätförstärkas. Skatteverkets förändringar i tolkningen kring energilager… det är så många saker som påverkar branschen. Jag tror personligen att konjunkturen för rena solcellsinstallationer kommer att gå ned mera innan den planar ut och slutligen vänder.
Läs också:
”Det finns bevisligen en problematik med likström och jordfelsbrytare typ A”
6. Förvärv som metod för kompetensförsörjning kan straffa sig
Men hur drabbar det dem som jobbar i solcellsbranschen? Ja, svaret på det är enligt Cecilia Axelsson att det är extremt olika.
– För några år sedan då var kompetent arbetskraft riktig hårdvaluta inom solcellsinstallation. Det gjorde att vissa företag som fokuserar på solceller köpte upp mindre elfirmor runt om i Sverige för att få täckning över landet. När marknaden nu svalnat så blir det kännbart för dessa och kan de då inte växla om till att även göra traditionella elinstallationer. Ja, då lär de få det tufft. För de som jobbar på dessa firmor, de har ju förhoppningsvis sin kompetens att falla tillbaka på. Där, och det är viktigt att poängtera, är de som är elektriker – där är efterfrågan jättestor.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen