Logga in

5 saker att tänka på när du gör underhåll på laddboxar

Publicerad
2 sep 2024, 06:57
| Uppdaterad
30 aug 2024

Minst vartannat år kan laddboxen behöva underhållas. Flera delar av underhållet är enkla – men de ska göras också. Här är några viktiga delar av processen.

– Underhållet av en elbilsladdare är en noggrann process som involverar flera olika steg för att garantera att laddaren fungerar som den ska, säger Filip Osbeck, vd för Elinstallationer i Dalarna som har många uppdrag att göra underhåll av laddboxar.

”Det är alltid en bra idé att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att laddaren fungerar på bästa möjliga sätt…”

Filip Osbeck, Elinstallationer i Dalarna

Vanliga upptäckter:
Här är 9 vanliga fel på elbilsladdare

Läs också:
Trodde du att laddboxen var underhållsfri? Glöm det

Här delar företaget med sig av några viktiga saker att tänka på:

1 Kontrollera kablage

En viktig del av underhållet är inspektion av kablar och anslutningar. Se till att kablarna är fria från sprickor, slitage eller andra skador. Kontrollera att alla anslutningar är säkra och fria från korrosion. Skadade kablar kan orsaka ineffektiv laddning eller i värsta fall kortslutningar som kan leda till bränder.

2 Uppdatera mjukvaran

Håll laddarens mjukvara uppdaterad för att säkerställa att den drar nytta av de senaste förbättringarna och säkerhetsfunktionerna. Mjukvaruuppdateringar laddas ofta ner automatiskt, men det är viktigt att bekräfta att de verkligen har installerats korrekt.

3 Rengöring

Regelbunden rengöring av laddaren, särskilt kontakterna, hjälper till att säkerställa bra strömförbindelse och förhindrar att smuts och damm påverkar laddningsprocessen.

4 Säkerhetskontroll

Testa laddarens inbyggda säkerhetsfunktioner, som jordfelsbrytare och personskyddsbrytare. Dessa system är avgörande för att förhindra olyckor och måste fungera korrekt. Undersök också hjälpkontakter och dioder, för att bekräfta att de lyser och larmar som de ska.

5 Test av funktionalitet

Genomför regelbundna tester av laddarens funktionalitet för att säkerställa att den laddar som den ska och inte uppvisar några problem som kan påverka prestandan.

Filip Osbeck tipsar också om att hålla sig uppdaterad om rekommendationer och standarder som styr underhållet. De är utformade för att säkerställa att laddaren uppfyller minimikraven för säkerhet och prestanda.

Läs också:
Hallå där Elsäkerhetsverket: Hur ofta måste laddboxar servas?

Hur ofta underhållet bör utföras kan variera mellan tillverkare och modell. I vissa fall är rekommendationen varje år, och i andra fall räcker det med vartannat år. Det beror även på laddarens konstruktion och hur mycket den används.

– Det är alltid en bra idé att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att laddaren fungerar på bästa möjliga sätt, och för att undvika problem som kan uppstå vid felaktigt underhåll, säger han.