Logga in

”Vissa lampor hade anslutningskabel med gulgrönt – jättefint”

Publicerad
12 aug 2024, 08:57

När elektrikern kom till det nyrenoverade kontoret trodde han knappt sina ögon. Fel efter fel uppdagades under arbetet med att åtgärda belysningen som inte fungerade.

Lamporna i korridorer och rum i det nyrenoverade kontorshuset fungerade dåligt. Ibland gick det inte att tända, ibland inte att släcka. Företaget som flyttat in fick ta katastrofhjälp av en ny elinstallatör. När Hasse, elektriker på en elfirma i Stockholm, kom till huset trodde han knappt sina ögon.

”Vi drog ut cirka 1 000 meter onödig kabel. Att göra om allt tog ungefär två veckor för två personer”

Hasse, elektriker

Mer om gulgrönt:
”Man kunde ha trott att fel tråd var jord”

Läs också:
”Ibland lönar det sig att vara arga elektrikern”

– Strömbrytarna var av låg kvalitet och vissa lampor hade anslutningskabel med gulgrönt – jättefint, säger Hasse som bara vill uppge sitt förnamn.

Arbetet med att byta vägguttag och dra om kablar uppdagade fel efter fel. I några uttag fanns mellan åtta och tio vita kablar för trapptändning. Oklart vart varje kabel gick, och ett mysterium hur så många kablar rymdes i en 16 millimeters slang.

I uttagen var också kabel med dimensionerna 2,5 och 1,5 kvmm blandade, vilket kan ge obalans till skruven. 

– Det fungerar kanske ett tag, men på sikt finns risk för överhettning om uttaget belastas hårt. Den som gjorde installationen hade ingen koll på några regler, säger Hasse.

Märklig koppling. Foto: Privat

Värst var kanske ändå hanteringen av grupperna som matades från två centraler, och alla dubbelmatade dosor. Renoveringselektrikern hade dessutom tagit ström där det passade, lite var som helst, i stället för i grupperna. 

– Det var en cirkus utan like. I början av arbetet fick vi flera stötar trots att vi stängt av anläggningen. På matningen in i en elcentral fanns fortfarande spänning. Det var livsfarligt, säger han.

Åtgärderna blev att dra om all kabel, se till att inga dosor var kopplade till flera grupper och byta alla vägguttag. I stället för traditionell trapptändning installerades Plejd genomgående för dimring och annan styrning.

– Vi drog ut cirka 1 000 meter onödig kabel. Att göra om allt tog ungefär två veckor för två personer, mellan 100 och 150 timmar. Inte roligt för kunden som fick en stor extra kostnad, säger Hasse.

Läs också:
Omdebatterad Plejdpuck i Renovadosa

Han är bekymrad över trenden där byggföretag anlitar billiga elektriker som slarvar och improviserar. 

– Oordningen är värst. Som seriös elektriker är det en mardröm att komma till, säger han.