Logga in

Skälen bakom Dryft-konkursen

Publicerad
19 aug 2024, 10:50

”Vi gick till jobbet i måndags morse och trodde att de sista sakerna skulle lösa sig. Men i stället hade vi lämnat in en konkursansökan innan vi gick hem på kvällen. Vad var det som hände egentligen, Dryft?

Problemen uppstod för ett år sedan och bolaget har varit under rekonstruktuktion sedan i november. Men lösningarna hade fallit på plats, en efter en.

– Vi gick till jobbet i måndags morse och trodde att de sista sakerna skulle lösa sig. Men i stället hade vi lämnat in en konkursansökan innan vi gick hem på kvällen, säger Magnus Petersson, vd och en av tre grundare.

Dryft startades i januari 2020 av Magnus Petersson, Daniel Lindgren och Johannes Ivarsson.

– Vi ville lyfta hantverksbranschen mot privatmarknaden till en digital och modern tidsålder. Det gällde mot kund och hantverkarna skulle använda digitala verktyg. Vi skulle erbjuda en modern arbetsplats vad gäller företagskultur och förmåner i en bransch som vi upplever ligger långt efter andra branscher, säger Magnus Petersson.

Läs också en tidigare artikel om Dryft:
De lyckas där Clas Fixare gick bet

När du kan vara efterklok: hade ni fel?

– Nej, tanken var rätt men vi överskattade kraftigt hur fort förändringen skulle kunna gå. Dryfts idé var också att ha alla hantverkare under samma tak och ge kunden ett helhetserbjudande på snickeri, måleri och installation.

De fick snart fullt upp och expanderade snabbt för att möta efterfrågan – för snabbt kan man konstatera i dag. Som mest var de 145 anställda.

– Då kollapsade hela privatmarknaden efter förra sommaren, precis när vi hade växt kraftigt.

Bolaget hamnade snart på obestånd och en rekonstruktion inleddes.

– Den ena delen i det blev att ställa om bolaget. Så vi sade upp personal, vände på alla stenar och lyckades vända till vinst. Den andra delen var att nå en ackordsuppgörelse med alla borgenärer.

För att en rekonstruktion ska godkännas krävs att två tredjedelar av borgenärerna godtar att skriva ner skulderna. Flera stora aktörer var med på detta. Men tillbaka till måndagen för en vecka sedan. Då skulle två stora borgenärer ge besked: Accepterade de en ackordsuppgörelse eller inte?

Svaret blev nej, Dryft skulle därmed inte kunna få tillräcklig acceptans för skuldavskrivningen och rekonstruktion hade misslyckats. Grundarna och de 80 anställda lämnade arbetsdagen efter en inlämnad konkursansökan.

Dryft tipsar:
Så mycket kostar energirenovering från olika energiklasser

Nu driver konkursförvaltaren bolaget vidare i en månad för att se till att alla uppdrag slutförs, samtidigt som han försöker sälja bolaget.

Bland intressenterna finns grundartrion, eventuellt i sällskap av fler anställda.

– Vi för sådana diskussioner, kanske i så fall tillsammans med fler. Men det är för tidigt att säga något om ännu.

Blev det fel att ha alla ägg i samma korg när privatmarknaden dök?

– Även om jobbet hantverket är detsamma så är det något annat att leverera helhetstjänster till privatkunder än att till exempel vara underentreprenör till Skanska. Så det kommer vi nog inte att ändra om det blir en fortsättning.

Däremot finns annat att skruva på, enligt Magnus Petersson.

– Det måste vara okej att inte kunna hjälpa alla i en högkonjunktur. Nu skyndade vi oss att växa så snabbt för att kunna möta efterfrågan. Det hade varit bättre att ta det i en lugn takt för att också klara en nedgång. Så blir det ett kapitel två kommer vi att ha en helt annan approach till tillväxt. Utöver det finns tusen andra tankar och reflektioner men allt är i ett så tidigt skede ännu.

Bland de 80 anställda som jobbar kvar på Dryft i dag finns 12 elektriker och 8 VVS:are.