Logga in

Shorts och t-shirt? Eller hur klarar man stekande värmen?

Publicerad
12 aug 2024, 05:00

Om man inte får jobba i shorts och t-shirt kan jobben bli ansträngande. Men kan arbetsgivaren verkligen förbjuda shorts om det är stekande sol? Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg svarar – och tipsar om hur du bäst klarar värmen.

Text

Under somrarna kan höga temperaturer innebära arbetsmiljörisker. Som alltid har arbetsgivaren ett ansvar att göra en riskbedömning om det finns eventuella risker med ett jobb. Att skrapa sig, göra sig illa på vassa saker och få rivsår är exempel på sådant. 

Tommy Sjöberg om arbetskläder på sommaren:
Arbetskläder på sommaren:  ”Man blir lite avundsjuk på målarna som utgår från vitt”

Då kan arbetsgivaren inte tillåta en att ha shorts, eftersom arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön.

I andra fall kan beställaren kräva en minimistandard på arbetskläder vid en arbetsplats. Det är ett avtal mellan kunden och din arbetsgivare som du då är skyldig att anpassa dig efter.

– I dessa fall spelar det ingen roll vad arbetsgivare säger, utan då får man rätta sig efter de allmänna ordet och skyddsreglerna på plats, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på IN. 

Framförallt ökar riskerna för arbetsskador på utomhusjobb i direkt solsken eller i varma utrymmen där det inte går att ventilera, som exempelvis på en vind. 

– Dels får man en ökad ansträngning. Man har en tyngre andning, kanske väger lite för mycket eller har underliggande sjukdom och tillhör nån form av riskgrupp. Då är det klart att man mycket väl kan påverkas av värmeslag.

Här ger Rickard Lindberg sina tips för att undvika värmeslag, även om man har mycket arbetskläder på sig:

1. Snåla inte med vattnet

Känner man av att man börjar bli överhettad ska man naturligtvis gå och dricka vatten. De som jobbar väldigt mycket utomhus, kanske fullt påklädda, ser till att ha väldigt mycket vatten med sig hela tiden. 

2. Glöm inte salterna 

Är det så att man svettas väldigt mycket kan man även ha med sig vätska som innehåller lite salt, för det är framförallt salter man tappar när man svettas.

3. Växla miljö 

 Se till att växla miljö, byta till en betydligt svalare miljö under arbetsdagen. Man kanske sätter sig vid en plats där det finns AC, för man måste tappa värme. Växlandet är väldigt viktigt. 

4. Ta med extra kläder

Ibland kan det vara skönt att byta kläder, beroende på om man svettas väldigt mycket. 

5. Planera arbetsdagen 

Det är bra att försöka planera och förbereda jobbet. Låt säga att man jobbar på en vind. Man räknar med att det ska ta tre dagar. Man kan göra majoriteten av jobbet det under den svalare tiden, kanske på förmiddagen, för att sedan göra ett annat jobb på eftermiddagen. 

Mer om kläder på jobbet:
Skyddskläder: ”Man vill ha alla fingrar med sig hem”

6. Lyssna på signalerna 

Det är väldigt viktigt att man faktiskt känner av egna signaler och känner av om man börjar bli överhettad och värmeslagen.