Logga in

”Man har borrat hål i ett skarvuttag och dragit in fas, nolla och jord”

Publicerad
8 aug 2024, 09:32

Elektrikern Simon Bergsten ville inte riva köket eftersom en renovering var planerad längre fram, så familjen lärde sig att leva med en trilskande spishäll. När köket äntligen revs hittade han denna kreation.

Simon Bergsten hade länge misstänkt att det var något vajsing med spishällen i huset som han bott tio år i.

Mer elfel
”Bom-bom – om det låter som en hagelbrakare vet man att det är spisuttaget”

Läs också:
Eluttaget satt löst – och 30 andra fel i nybyggda bostadsrätten

– Jag är själv elektriker på Elajo i Oskarshamn, och spishällen har bara varit på en säkring men 16 ampere. Det var förvisso tre faser kopplade till centralen, men bara en löste ut. Det var bara draget 1,5 mm² också.

Eftersom det var planerat för en renovering ville han inte riva bara för att kolla, men när det till slut var dags för köksbyte uppenbarade sig skapelsen vi ser på bilden som Simon Bergsten delade med sig av i Facebookgruppen Elfel.

– Det är ett skarvuttag som man har borrat hål i och dragit in fas, nolla och jord i, och sedan hänger två utanför med full spänning på. En med tejp och en med torix.

”Man lär sig att inte använda flera plattor åt gången”, svarar Simon Bergsten när en person i kommentarsfältet undrar hur han kunnat leva med hällen så länge som tio år.

Han har varit elektriker på service i 16 år och tycker sig ha varit med om en hel del, men upplever att det här är ändå bland det värsta han sett. 

veckans fråga
Hur börjar du leta jordfel?

– Jag har haft mycket konstigt i mitt hus. Det var några uttag som inte var jordade i vardagsrummet och jag hittade inte dosorna. Men när vi rev badrummet så var det två igenslagna dosor ovanför innertaket – så de kom in i badrumstaket, säger Simon Bergsten.

Nu är problemet åtgärdat och en ny häll ska installeras.

– Jag har ju taket öppet här nu så matningen gick ju i taket och ner så att jag har dragit om till 5G2,5 mm² till den nya spishällen.