Logga in

Jättevarsel – 184 ska bort från solcellsföretag

Publicerad
29 aug 2024, 11:51

184 anställda har varslats om uppsägning på det småländska solcellsföretaget Sesol, som tidigare i år lade ett ännu större varsel. Här är skälen bakom nedskärningen.

Text

Under 2023 installerade hela branschen över 100 000 solcellsanläggningar i Sverige, och inför 2024 förväntades enligt branschprognoser cirka 65 000 installationer. Nu ser utfallet för den svenska solcellsbranschen ut att bli lägre än de tidigare branschprognoserna.

Under senare tid har efterfrågan pressats av bland annat räntelägets påverkan på konsumenters köpkraft och en osäkerhet om skattereduktion för smarta batterier.

Från januari:
Solcellsföretag i omstrukturering: 230 anställda berörs av varsel

Läs också:
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Sesol justerar därför sin kostnadsstruktur och anpassar sin organisation. Åtgärderna syftar till att stabilisera verksamheten och säkerställa långsiktig ekonomisk hållbarhet.

Som en del av dessa åtgärder har Sesol utfärdat ett varsel som omfattar 184 tjänster. Företaget kommer att förändra sin geografiska spridning genom att avveckla verksamheterna i Borlänge och Skövde samt omvandla verksamheterna i Norrköping och Trollhättan till försäljningskontor. Sesol kommer att fortsätta erbjuda produkter och tjänster i dessa områden och säkerställa en hög servicenivå för befintliga kunder.

Förhandlingar med fackliga representanter har inletts och förväntas vara klara senast den 30 september. Exakt hur många arbetstillfällen som berörs och vilka orter som påverkas kommer att fastställas under förhandlingarnas gång.

– Det har varit ett svårt beslut att fatta eftersom så många av våra medarbetare kommer att behöva lämna företaget. Men åtgärderna är nödvändiga för att vi ska kunna upprätthålla vår ekonomiska stabilitet och fortsätta leverera värde till våra kunder. Vi är fast beslutna att på lång sikt stärka vår position i en framtidsbransch som drivs av omställningen till fossilfri energi, säger Robert Szöcs, VD för Sesol.

Läs också:
Här är de 30 största företagen i branschen

Sesol kommer att erbjuda alla berörda stöd av både interna och externa resurser. 

Förändringarna kommer inte att påverka Sesols förmåga att leverera högkvalitativa produkter och tjänster till kunder och samarbetspartners. Verksamheten fortsätter som vanligt.