Logga in

”Jag är pro-Wago, men detta får ju en att fundera”

Publicerad
6 aug 2024, 13:02
| Uppdaterad
8 aug 2024

Robotgräsklipparens laddstation, ett eluttag och en dosa med Wago-kopplingar förstördes när blixten slog ner i villaträdgården. Två andra kopplingsdosor på samma ledning klarade sig dock helt från skador. Hur kunde det komma sig?

Ett blixtnedslag hos en villaägare gjorde att elektrikern Patrik Hedlunds syn på Wago-kopplingar fick sig en törn. Blixten slog ner i en stor tall på kundens tomt och följde robotgräsklipparens begränsningskabel till laddstationen.

”Det är ändå värt att fundera över vilka kopplingar man använder. Om dosorna suttit i en gammal vägg med sågspån hade det kunnat leda till brand”

patrik hedlund, bravida

Mer om Wago:
”Alla är nog lika paffa som jag”

Läs också:
”Därför byter jag alltid torix mot wago”

Det blev en rejäl smäll, både i uttaget där gräsklipparen var inkopplad och i en kopplingsdosa med Wago-kopplingar. Laddstation, uttag och kopplingsdosa slogs sönder. Men det gick bättre för två andra kopplingsdosor före och efter Wago-dosan.

Utslagen laddstation. Foto: Patrik Hedlund

– Mellan uttaget och kopplingsdosan med Wago fanns ytterligare en dosa, kopplad med så kallade ubåtar, som var helt opåverkad. Likaså en kopplingsdosa efter den brända dosan, vilken var kopplad med den tillhörande skruvplinten, berättar Patrik Hedlund.

Hur kunde det komma sig att två av tre dosor klarade sig oskadda genom blixtsmällen?

Patrik Hedlund tänker att det kan ha att göra med hur dosorna är uppbyggda. I kopplingsdosor med skruvplint eller ”ubåtar” ligger ledarkardelerna dikt an mot varandra under en skruv. Därmed skapas bättre överledning.

Eluttaget. Foto: Patrik Hedlund

I uttaget och Wago-dosan har inte ledarna direktkontakt med varandra, utan det är en fjäderbelastad metall som överleder mellan ledarna.

– Jag är vanligtvis pro-Wago, men detta får ju en att fundera, säger Patrik Hedlund.

Blixten tog sig hela vägen in till villans elcentral där huvudsäkringen gick sönder. Det hade troligen hänt även utan Wago-dosa, menar Patrik Hedlund. Han tycker inte man kan dra slutsatsen att Wago-kopplingar ökar riskerna vid blixtnedslag. Skillnaden här blev främst fler saker att reparera.

– Blixten kan ju bete sig underligt och hoppa genom luften, så kanske var det därför de andra dosorna klarade sig? 

– Det är ändå värt att fundera över vilka kopplingar man använder. Om dosorna suttit i en gammal vägg med sågspån hade det kunnat leda till brand, säger han.

15 frågor till Patrik Hedlund:
”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Patrik Hedlund tycker att man ska tänka igenom vad som kan hända med utomhusinstallationer vid blixtnedslag. Ett vanligt dilemma är att flera ledningar går in till husets elcentral – för vattenpumpar, belysning, med mera. 

– Vid nybyggnation kan det vara en bra idé att i stället använda markmätarskåpet som fördelningsplats. Då går inte all överspänning in i huset. För äldre hus finns överspänningsskydd som är anpassade för olika installationer, säger Patrik Hedlund.

Läs också:
Så skyddar du solceller, elbil och värmepump mot blixtnedslag