Logga in

Hur börjar du leta jordfel?

Publicerad
6 aug 2024, 05:01
| Uppdaterad
2 aug 2024

Vem säger ”Jag är lite som en doktor”? och ”Jag gillar verkligen att leta jordfel”? Gissa innan du har läst veckans fråga om att felsöka jordfel.

Mathias Hultman
Foto: Privat

Mathias Hultman, Jusseryd el och skog

– Det allra första jag gör är att prata med kunden. Genom att ta reda på när felet först har uppstått kan man komma långt. Och om det visar sig att det har varit blött ute är det en tydlig indikation. 

– Nästa steg är att kontinuitetsmäta, det är det absolut enklaste sättet att hitta jordfel. I nio fall av tio räcker det med att använda spänningsprovaren. Det är ytterst sällan som jag tar till  meggern. 

– Jag gillar verkligen att leta jordfel. Det sätter ens yrkesskicklighet på prov och det är en egoboost när man löser problemet. Man får en chans att klappa sig själv på axeln, säger Mathias Hultman. 

Läs också:
Hur fördelar du faserna när du installerar elcentral?

Calle Bohlin.

Calle Bohlin, Mariefreds elektrotjänst 

– Om jordfelsbrytaren löser ut brukar jag slå ner allting och slå till jordfelsbrytaren. Sedan slår jag upp en grupp i taget till den löser. Om inte det räcker isolationsmäter jag på 250V. Jag släpper på alla nollor och isolationsmäter mellan dem och jord.

Läs också:
Vilken fördom om elektriker stör du dig på?

Läs också:
Hur klamrar du din QLO?

Martin Appelgren, Öfs el och larm

– Jag är lite som en doktor och frågar kunden om det hände något speciellt innan jordfelsbrytaren löste. Säger de då att de satte i en gammal brödrost de hittat på vinden vet jag var jag ska börja felsökningen. Men om de inte gjort något särskilt är det lurigare. Då stänger man av alla säkringar och slår upp en i taget.  Vissa jordfel löser på olika grupper, då får man sära på nollor och jordar och leta därifrån. Det kan också vara att det spöregnade ute. Då kan det ju vara att något uttag legat utomhus. Utomhusuttag har ett membran som kan luckras upp och då kan det regna in i uttaget. Vädret vid felet ger en viss vägledning. 

– Jordfel kan vara precis vad som helst. Jag hade det själv hemma nyligen. Då var det sonen på 1,5 år som petat i ett metallbleck i brödrosten när frugan skulle göra frukost.