Logga in

 Hur böjer du feta kablar?

Publicerad
20 aug 2024, 08:25

Varför åka ner till gymmet när man kan jobba med feta kablar? Här ger tre yrkespersoner sina tips och knep. 

Text

Veckans fråga:
Får du ha på dig shorts under sommaren?

Veckans fråga:
Hur fördelar du faserna när du installerar elcentral?

Malte Hinas, elektriker på Petersens EL (numera i Lumpen)

Malte Hinas

– Jag har inte jobbat mycket med så stora kablar, så har inte jättemånga knep. Men jag brukar trycka kabeln mot backen och vålda den på plats. Jag använder hela kroppen och man kan få träningsvärk dagen efter. Metoden brukar inte funka jättebra, men till slut får man kabeln på plats. 

Angelica Jonsson, elkrafttekniker på Vattenfall

Angelica Jonsson

– Kroppen är det bästa verktyget. Jag trycker kabeln mot marken med hela kroppen. Den metoden fungerar kanske inte alltid bra, men oftast gör den det. Vilken teknik som är bäst, för olika situationer får man man hitta med tiden. Det är kämpigt och det brukar kännas rejält i kroppen dagen efter. Men det är också kul, det ska kännas att man arbetar tycker jag. På vintern blir det otroligt kämpigt, men har man pannben brukar det lösa sig. Vissa gånger behöver man hjälp och då är det bara att fråga en kollega. 

Jens Karlsson, elektriker på Eitech

Jens Karlsson

– De arbetsmetoder som fungerat bäst är mycket våld, jävlar anamma, utnyttja kroppsvikten, spännband och hävstång. Arbetsmetoden baseras helt på vilken typ av kabel det gäller, styvheten i manteln och mera. Efter första dagen är man oftast rätt mör i kroppen. 

Veckans fråga:
Hur börjar du leta jordfel?