Logga in

Får husets nya ägare reklamera jobb som jag utförde åt säljaren?

Publicerad
21 aug 2024, 06:58
| Uppdaterad
20 aug 2024

Kunden, som beställde installationen av mig och fick tre års garanti, har sålt huset och nu vill köparen reklamera jobbet. Vad gäller? Juristen Betti-Ann Pettersson reder ut.

Juristen svarar:
Ett förödande avtal – kan vi dra oss ur?

Juristen svarar:
Får jag hålla på handlingarna tills kunden betalat?

Fråga: Vi gjorde en installation i en villa åt en privatkund för ungefär ett år sedan och lämnade tre års garanti. Nu har kunden sålt villan och köparen har vänt sig till mig med en reklamation på vårt arbete. Jag har ju inget avtal med köparen av villan – hur ska jag bemöta reklamationen?

Svar: Som huvudregel följer garantierna inte med vid en fastighetsförsäljning och du kan då neka köparen att hantera reklamationen. Garantiansvaret gentemot din ursprungliga kund har du dock kvar. Så kan köparen visa att er kund överlåtit er garanti till köparen är du däremot skyldig att hantera garantin på samma sätt som mot er ursprungliga kund.

Hade du haft ett villkor i ert avtal med er kund om att denne inte fick överlåta garantin på någon anses ett sådant överlåtelseförbud i princip inte vara bindande för köparen av fastigheten. Det har Högsta domstolen uttalat och motiverar det bland annat med att det skulle tvinga kvar er kund i ett avtalsförhållande med er även efter att kunden flyttat från villan och att det skulle ”medföra sakligt omotiverade svårigheter att utkräva felansvar hos entreprenören”. 

För att ett överlåtelseförbud ska anses gälla krävs ett befogat intresse av att endast infria sitt ansvarsåtagande till sin ursprungliga kund. Något sådant kan jag inte se föreligger i denna situation.