Logga in

Får du ha på dig shorts under sommaren?

Publicerad
12 aug 2024, 05:01
| Uppdaterad
13 aug 2024

På en del jobb kanske man inte får ha på sig shorts under varma sommardagar. Vi frågade tre elektriker vad som gäller på deras arbetsplats och hur det fungerar i värmen. 

Text

Läs också:
Arbetskläder på sommaren:  ”Man blir lite avundsjuk på målarna som utgår från vitt”

Läs också:
Shorts och t-shirt? Eller hur klarar man stekande värmen?

Per Granlund, Assemblin Västerås

Per Granlund

– Assemblin har sin policy vad gäller arbetskläder och använder kläder från Fristads. På sommaren brukar jag kavla upp nedre byxbenet till knäskyddet, så det blir en form av piratbyxa. Vissa kunder har särskilda krav och man får anpassa sig. Fristadsbyxorna i bomull blir väldigt varma, men man får stå ut med det. 

– Många har tjatat på shorts, men ledningen har sagt att vi inte ska ha det. Vardagen är på det sättet och det är ingenting att sätta sig emot, det funkar ändå. Man får dricka lite mer vatten och byta t-shirt om man behöver. Det viktigaste när man jobbar mot privatpersoner är att komma i vårdad klädsel och göra det tydligt vilket företag man kommer ifrån. 

Linnea Svensson

Linnea Svensson, Rotpa Elinstallationer

– Jag har shorts på mig när jag vill och brukar använda t-shirt med firmans logga på, vilket fungerar bra. Jag har inga krav från kunder om vad jag ska ha på mig, utan ska bara ha på mig min uniform, så att man är representativ. 

Läs också:
Skyddskläder: ”Man vill ha alla fingrar med sig hem”

Patrik Hedlund, Bravida Hudiksvall

Patrik Hedlund

– Vi (Bravida) har gjort en riskanalys, där vi har gått igenom riskerna med att ha på sig kortbyxor. Vi kom fram till att vi kan ha shorts eller piratbyxor för de jobben vi gör. Jag personligen använder piratbyxor, eftersom jag måste ha, och kan inte jobba utan knäskydd. Annars svettas man ihjäl i vanliga arbetsbyxor. I övrigt brukar jag ha på mig t-shirt och skor som har lite ventilationshål. Det funkar, men man blir ju svettig i alla fall. Man får dricka mycket vatten, äta glass och ta mikropauser i skuggan. 

– Vi har svarta t-shirts, men de som går på soljobb får faktiskt ha en vit t-shirt för att de inte ska bli överhettade. Det viktigaste är att se professionell, hel och ren ut, oavsett om man jobbar mot privatpersoner eller företag.