Logga in

Eways rekonstruktion: Så ska konkurs undvikas

Publicerad
19 aug 2024, 10:53
| Uppdaterad
22 aug 2024

En av Sveriges största laddoperatörer är i rekonstruktion. Men ett nytt samarbete ska rädda företaget, enligt vd:n.

Det är snart tio år sedan som Eways etablerade sig och började bygga upp verksamheten som i dag innebär att företaget är en av de större laddoperatörerna i Sverige.

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Läs också:
”Det finns ­ingen motsvarande produkt på marknaden”

Men även om Eways gått bra och redovisat lönsamhet större tiden – har dagens verklighet slagit hårt.

Företaget ansöker om rekonstruktion och anger att de trots historisk stark tillväxt och lönsamhet – så har det inte gått att anskaffa kapital för att hålla igång som tänkt. Den stigande räntan, inflationen samt de slopade subventionerna för elbilsköp har gjort att marknaden blivit för utmanande.

Genom en rekonstruktion samt strategiskt samarbete med andra aktörer är förhoppningen från företaget att man ska kunna behålla livskraften.

– Som företagsledare med ansvar för kunder, anställda och investerare är det aldrig en lätt eller rolig uppgift att behöva lämna in en ansökan om rekonstruktion. Men det är just med det ansvaret i ryggen som vi känner oss nödgade att göra det för att fortsatt utveckla innovativa tjänster och skapa långsiktig lönsamhet, säger Niclas Sahlgren, vd för företaget, i ett uttalande.

Läs också:
”Jag har laddat elbilen i schuko i ett år utan problem”

En av sakerna som ska hjälpa till att få företaget på fötter igen är ett samarbete med Voltiva. Detta partnerskap förväntas tillföra nytt kapital.

– Samarbetet med Voltiva är ett viktigt första steg för att skapa bättre förutsättningar och volym. Detta är inte bara en väg framåt för Eways, utan en modell för hur vår bransch kan bli ekonomiskt hållbar utan att förlita sig enbart på externa finansiella parter, säger Niclas Sahlgren.