Logga in

Entreprenören om ramavtalet: ”Det går inte att bedriva seriös verksamhet på de här nivåerna”

Publicerad
26 aug 2024, 06:57

Att få ett ramavtal med en kommunal aktör kan vara en enorm trygghet och säkra jobb. Men det kan även vara en risk. Stockholmshems avtal för elinstallationstjänster har låga ersättningar, men är de för låga?

Det var uppgifter till Elinstallatören som gjorde gällande att många arbetsmoment i det ramavtal som fastighetsägaren, allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem, tecknade i år – var oerhört låga. ”Installation av tvättmaskinsdosa/uttag inklusive installationskabel från egen grupp” – det jobbet gav 80 kronor. Att byta en motorvärmarcentral till laddbox – 89 kronor och att installera ny belysningsarmatur inklusive kabel, en hundring.

Läs också:
Stockholmshems inköpschef om prislistan: ”Privat kostar det 1500-1700 kronor”

Läs också:
Glöm extratimmar och servicebil – så stänger Stockholmshem kryphål i sitt ramavtal

– Att jobba så här, det går inte. Det är äckligt billigt, säger elektrikern och egenföretagaren Mattz Birath som driver firman Hyr en timme.

Utöver att många arbetsmoment är prissatta innehåller ramavtalet även att material ska inhandlas via HBV (Husbyggnadsvaror som är allmännyttans inköpsportal) – helt utan påslag. Tydligt och effektivt enligt Stockholmshem, men är det sunt? Att inte kunna fakturera faktisk tid det tar att göra vissa saker, samt att inte ha någon marginal på material – går det att driva ett företag på de här premisserna?

– Jag tror inte det är möjligt. Du kan inte bedriva någon seriös verksamhet för de här pengarna. Nu är ju inte jag upphandlad, men jag har svårt att tro att det här är det enda. Det måste finnas en annan ingång, som ÄTA eller nått – där de fläskas på deluxe, säger Mattz Birath.

– Det här är varför många inte vill hålla på med sådana här upphandlingar. Det är för mycket buffel och båg. Du skriver ramavtal på X år för XX miljoner, sen måste man maska timmar och hitta på ÄTA för att ta igen det. Man kan inte gå runt på 80 kronor för att dra fram strömmen till en tvättmaskin, det säger sig självt. 

Mattz Birath säger att orimligheten i avtalet ger ett osunt klimat för företagen. Samtidigt tycker han att även Stockholmshem borde inse att det här påverkar kvaliteten.

– Företag som går med på de här avtalen, de skjuter sig i foten och det blir svårt att ta sig ur situationen. Jag förstår att man tillfälligt kan göra det om du har för lite jobb och vill behålla din personal. Då är det ju många som prisar ned sig för att ha kvar folket, men det blir väldigt dyrt om man inte får ihop ekonomin.

Läs också:
Avtal om el i modulhus värt 150 miljoner

– Och kvaliteten blir ju lidande för det måste ju fuskas en hel del om man inte får tillräckligt betalt. Antingen gör man ett halvtaskigt jobb, eller så myglas det någon annanstans så att du kan tjäna på det. Jag har själv inte varit i den branschen, men jag vet ju företag som jobbat på ramavtal och som fått ut 40 timmar på att göra ett jobb som avklarades på en dag.

Så gjorde vi granskningen av Stockholmshems ramavtal för elarbeten

Elinstallatören fick ett tips om att de ersättningsnivåer Stockholmshem hade på sina ramavtal med elfirmor var osunt låga. Genom uppgiftslämnare kunde vi granska prislistorna och där se de fasta prissatta moment och ersättningen för dessa.

Vi har begärt ut underlaget för upphandlingen och gått igenom ramavtalet för att se vad det omfattar och vad som ingår. Vi har även begärt ut fakturor relaterade till ramavtalet.

Vi har varit i kontakt med samtliga upphandlade företag, som dock avböjt att uttala sig

Vi har intervjuat både upphandlingsansvariga samt inköpschef på Stockholmshem. Den senare har bekräftat prislistan.