Logga in

Detta gäller för elinstallationer i badrum

Publicerad
19 aug 2024, 05:00
| Uppdaterad
16 aug 2024

Säker Vatten, BKR, GVK och MVK – det räcker inte att ha koll på elinstallationsregler när du jobbar i badrum. Och när kan du göra avsteg från elinstallationsreglerna? 

”Handbok för elinstallationer i badrum” som Installatörsföretagen gett ut ska vara en hjälp för den som vill göra rätt vid badrumsinstallationer. Boken är ett resultat av inspel från alla de olika branschorganisationer som har beröring med badrumsinstallationer:

  • Säker Vatten
  • GVK, det vill säga Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen, Allmännyttan, Svensk Försäkring, Svensk Bostadsrättscentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR.
  • Byggkeramikrådet, BKR.
  • Måleribranschens Våtrumskontroll, MVK.

– Nu har vi samlat informationen i en liten handbok där vi visualiserar alla områdesregler i en och samma bild, förklarar Fredrik Byström Sjödin på Installatörsföretagen, som varit redaktör för boken tillsammans med Helena Wallmark.

Experten om tvättmaskinsinstallation:
Okej med tvättmaskin i område 2 ansluten med stickpropp utanför?

Grundläggande för elinstallationer i badrum är förstås Elinstallationsreglerna. De måste alltid följas, även om avvikelser kan tillåtas.

Vid avvikelser gäller alltid att man måste göra en riskbedömning innan installationen utförs som visar att avvikelsen inte innebär några sänkningar av säkerhetsnivån gentemot standard. Riskbedömning och åtgärder måste dokumenteras och ingå i dokumentationen av anläggningen.

Eftersom risken för elchock i badrum varierar beroende på var i rummet elmaterialen är installerad har badrummen indelats i olika områden med specifika krav på elsäkerheten i Elinstallationsreglerna. Områdena kan lätt förväxlas med den indelning i våtzoner som tillämpas i bland annat Säker Vattens installationsregler. Den nya handboken ger en väldigt god vägledning om hur de olika indelningarna förhåller sig till varandra. 

Förändrade regler:
Nyheterna att ha koll på i Elinstallationsreglerna

Det finns tre olika områden – område 0, 1 och 2. Område 0 avser den invändiga delen av ett badkar och området från golvet upp till 10 cm höjd i en duschanordning. Område 1 är det område som omger badkaret upp till 225 cm över golvet, liksom området under badkaret. I en dusch är område 1 det område som sträcker sig från 10 cm över golvet upp till 225 cm höjd, begränsat antingen av fasta eller svängbara väggar eller om sådana saknas inom 120 cm radie från duschmunstycke eller vattenblandare. Duschhuvudets högsta placering får dock inte vara högre än duschväggens överkant 120 cm från duschhuvudet.

Så här ser områdesindelningen ut för badrum med badkar (t.v.) och med dusch som har vikbara skärmar.

Med område 2 avses det område som sträcker sig 60 cm utanför område 1 och upp till 225 cm över golvet när det finns badkar i badrummet. För utrymmen som i stället har dusch finns inte något område 2, utan allt utanför område 1 räknas som oklassat område. Som oklassat räknas också allt område utanför område 2 där det finns badkar.

Områdesfördelning när duschen har fast duschmunstycke (t.v.) och när det finns en mellanvägg. Radien på området och minimiavståndet är angivet i den högra figuren.

I oklassat område gäller de allmänna reglerna för val och montering av elmaterial. För att skydda mot elchock krävs att badrumsinstallationen har automatisk frånkoppling. Det innebär att de ska vara skyddad av säkring/dvärgbrytare och jordfelsbrytare som bryter jordfelsströmmar över 30 mA. Är installationen utförd med klenspänning, SELV eller PELV gäller i stället att materialen ska ha kapslingsklass minst IP2X.

Hur zonerna påverkar installationen:
Sju saker att tänka på när du installerar i badrum

Tidigare fanns krav om kompletterande skyddsutjämning i badrum, men de kraven har nu tagits bort, förutsatt att det finns någon form av skyddsutjämning av inkommande ledande delar i byggnaden.