Logga in

Det finns inga förbud mot låga priser

Publicerad
26 aug 2024, 06:56

80 kronor för att dra el till en tvättmaskin – våra artiklar om Stockholmshems prislista visar att företagen jobbar med extremt låga arvoden, utan påslag på material och inga andra chanser att ta extra betalt. Det är inte sunt.

Elinstallatören har fått tillgång till prislistorna och villkoren för elinstallationsarbete hos Stockholmshem med de ramavtalsupphandlade företagen.

Det är häpnadsväckande läsning. Vi lyfter exemplet med att företaget får 80 kronor för att installera en tvättmaskin. Andra tjänster har liknande låga priser.

Ofta kan elfirmor få delar av sin omsättning från en rad andra poster på fakturan. Men de vägarna är stängda när Stockholmshem är uppdragsgivare.

Läs också:
Glöm extratimmar och servicebil – så stänger Stockholmshem kryphål i sitt ramavtal

Läs också:
Stockholmshems inköpschef om prislistan: ”Privat kostar det 1500-1700 kronor”

Allt material ska inhandlas via allmännyttans inköpsportal – utan påslag. Varje avrop (som kan innebära att installera flera tvättmaskiner till exempel) motiverar en engångsavgift på 400 kronor. I det ska full servicebil ingå, inga andra bilavgifter, miljöavgifter eller annat. 

På rad efter rad i avtalet stängs möjligheter till extra avgifter.

Kvar finns möjligen då chansen till extra betalt på grund av ändringar och tillkommande arbeten, så kallade ÄTOR. Men att hela affären skulle ligga i ÄTOR, det låter inte heller rimligt. 

Läs också:
Entreprenören om ramavtalet: ”Det går inte att bedriva seriös verksamhet på de här nivåerna”

Stockholmshem ägs av skattebetalarna och ska hushålla med våra allmänna medel. För att vi alla ska vara säkra på att det görs finns lagar och regler att agera efter. Som lagen om offentlig upphandling, LOU.

Stockholmshem har rätt att avslå för låga anbud om det finns skäl, om bolagen är oseriösa, men inte bara för att någon tycker att ett pris är för lågt. Det finns inget som förbjuder företag att sätta låga priser på varor och tjänster.

Företaget kanske värderar så högt att jobba åt Stockholmshem så att de kan gå back på de jobben och tjäna pengarna någon annanstans? Vi vet inte.

Vi vet bara att nivån i prislistan inte täcker lönekostnaden, att avropspengen inte motsvarar kostnaden för servicebil och att några påslag för att hantera material inte förekommer.

Det följer LOU – men det är inte sunt.