Logga in

Därför minskar överföringskapaciteten på sommaren

Publicerad
9 aug 2024, 11:32
| Uppdaterad
12 aug 2024

Höga temperaturer och planerade arbeten gör att mindre el kan transporteras. Och det finns fler skäl. Marcus Ström på Svenska kraftnät förklarar de fem vanligaste orsakerna till varför överföringskapaciteten minskar på sommaren.

Text

I norra Sverige finns mycket vatten- och vindkraft, men mycket av förbrukningen sker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför transporteras el långa sträckor genom landet. Men överföringskapaciteten är begränsad – särskilt på sommaren.

Läs också:
Fyra skydd mot elchock och hur de fungerar

Läs också:
”En sak man inte gör på Elkollo är att tävla – det gillade föräldrarna”

Marcus Ström är en av cheferna för kontrollrummet på Svenska kraftnät. De ansvarar för att sätta kapaciteten och hur mycket kraft som kan överföras mellan olika områden. Han berättar att den här sommaren har varit den minst problematiska de senaste fem åren och att överföringskapaciteten inte har påverkats särskilt mycket i år. 

Här listar Marcus Ström fem faktorer som påverkar överföringskapaciteten på sommaren:

1. Jobb under sommaren

– Under sommaren genomförs många arbeten. Från 15 mars till 15 november har vi avbrottssäsong. Den är numera med energiomställningen väldigt hårt inplanerat och vi kan inte koppla ur hur många ledningar som helst och samtidigt försörja Sverige med el. Därför behöver planen läggas flera år i förväg, men den kan ändå förändras med nya förutsättningar. När vi tar över ledningar så minskar överföringskapaciteten, i och med att vi bygger nytt och uppgraderar ett föråldrat nät. 

– Under vintertid behöver vi kunna ta ut effekten eftersom lasten ökar. Vi har lite drygt 25 000 MW förbrukning i Sverige en kall vinerdag och vi behöver hjälpa grannländer och försörja Sverige. Då vill vi inte ta över ledningar under den perioden. 

2. Höga temperaturer 

–  De kapaciteter som marknaden tar del av är till viss del beroende på temperaturer. Denna sommar har vi inte sett några jättehöga temperaturer i Sverige, men när temperaturen ligger över 30 grader minskar överföringskapaciteten på en ledning exceptionellt. Mellan 35 och 37 grader så minskar överföringen med så mycket som 40 procent. Överföringen kan minska väldigt kraftigt, men som tur är brukar lasten vara väldigt låg. Den här sommaren har vi sett ganska lite begränsningar på grund av temperaturer.

3. Termiska begränsningar

– En ledning har en konstruktionstemperatur, en maxtemperatur som den är gjord för att hålla. När vi transporterar mera kraft på ledningen så ökar temperaturen på den. Ledningen börjar hänga ner och det som sätter gränsen är att vi inte får köra våra ledningar lågt mot marken. Den ökade temperaturen gör att ledningen töjs ut och kommer hänga ner till en viss höjd. Till slut blir det risk att den slår i någonting. 

4. Spänningskollaps

– Vi har underliggande nät som är anslutna till oss på olika punkter via en transformator. Om vi överför väldigt mycket kraft på våra ledningar så kan spänningen sjunka. De underliggande näten kommer ändå att via sina transformatorer försöka hålla upp spänningen i sitt nät. I och med att våran spänning långsamt sjunker kommer deras lindningskopplare att reglera i steg och hålla upp spänningen i sitt nät. Då kommer spänningen i steg att sjunka tills att den bara kollapsar och man kan inte föra över någon kraft. Det behöver vi också på olika sätt förebygga och bygga bort.

Läs också:
Lyx drev svensk elektrifiering för 150 år sedan

5. Pendlingar

– Har man svaga ledningar och långa sträckor kan generatorer i ändarna börja pendla mot varandra. Kraften kommer att gå fram och tillbaka. Uppstår pendlingar blir det slitage på utrustning. Vid kraftiga pendlingar kan utrustningen gå sönder eller kopplas bort.