Logga in

”Briljant ide att kunna koppla bort jordfelsbrytaren, ifall den skulle lösa ut”

Publicerad
26 aug 2024, 04:19
| Uppdaterad
23 aug 2024

När kundens elcentral skulle bytas ut upptäckte elektrikern Gustaf Gelvås att spänningen rundade jordfelsbrytaren, om den skulle lösa ut. 

Text

Gustaf Gelvås, elektriker på Installationsteknik i Roslagen AB, skulle åka ut till en privatkund i Norrtälje för att byta elcentralen. Kunden hade en gammal gängcentral som satt inbyggd i ett skåp mellan hallen och badrummet, med två kapslingar, en 4×3 modul och en 2×3 modul. Gustaf Gelvås började riva ner centralen, men möttes av en ovanlig syn. 

Ännu ett elfel:
Torktumlaren kändes ”obehaglig att ta i”, sa kunden

Ännu ett elfel:
”Vissa lampor hade anslutningskabel med gulgrönt – jättefint”

– Vi upptäckte att jordfelsbrytaren hade en liten fyrpolig vippa bredvid sig, som kan koppla förbi jordfelsbrytaren. Vi tyckte det var en lustig syn och försökte lista ut varför man hade gjort på det här sättet. I övrigt var det inga jordfel på anläggningen.

Från ovansidan av jordfelsbrytaren går fyra byglingar till den mindre brytaren bredvid. Därefter går det fyra byglingar från brytarens undersida tillbaka till jordfelsbrytarens undersida. Det innebär att spänningen inte går igenom jordfelsbrytaren, utan istället kopplas förbi den och det går inte att mäta sig fram om strömmen tar en annan väg. 

– Det är inte helt korrekt att koppla bort en jordfelsbrytare på det här sättet. Speciellt om kunden kanske inte ens är medveten om det, vilket skulle innebära en ganska stor fara för person och hushåll. Jordfelsbrytaren var frånkopplad. Man blir lite skrämd över hur folk tänkte när de gjorde detta.

Mer om jordfelsbrytare:
Jordfelsbrytaren löste ut direkt när han tryckte på ”test”

Gustaf Gelvås bytte centralen till en 4×13 modul med normsäkring och installerade jordfelsbrytaren korrekt, för att spänningen inte ska kopplas förbi den. Han lade ut en bild på sin upptäckt i Facebookgruppen ”Elfel”, där en person påpekade att det inte var helt ovanligt förr att  koppla förbi jordfelsbrytaren på detta sätt. 

– Någon skrev att man inte litade på jordfelsbrytare när det var något nytt. Skulle det hända något ville man att kunden skulle kunna ha på ström över helgen ändå. Det låter ju sjukt, är det ett fel i anläggningen ska man inte skita i det, utan fixa felet direkten.