Logga in

Arbetskläder på sommaren:  ”Man blir lite avundsjuk på målarna som utgår från vitt”

Publicerad
12 aug 2024, 05:02

Vissa sommardagar blir det över 25 grader varmt, vilket är tufft att jobba i. I vissa fall tillåter inte beställaren t-shirt eller shorts. ”Varmt, varmt och varmt” tycker Tommy Sjöberg, projektledare på Granitor Electro. 

Text

Arbetsmiljöexperten om arbetskläder på sommaren:
Shorts och t-shirt? Eller hur klarar man stekande värmen?

Veckans fråga:
Får du ha på dig shorts under sommaren?

Hallå Tommy Sjöberg! Vilken typ av arbetskläder har elektrikerna på Granitor på sig under sommaren?

– Nummer ett är att man följer beställarens krav. Vi har till exempel en kund som säger att vi ska ha höga skor, ankelskydd, heltäckande ärmar och inte fria ärmar och hjälm. Det är ju egentligen den som styr i grunden. Om dessa krav inte finns är det personligt. Man kan välja mellan piratbyxor eller shorts. 

Vad föredrar du: Piratbyxor eller shorts?

– När jag körde service använde jag oftast pirat. Det hjälper ganska mycket eftersom det blir lite ventilerat och det underlättar mycket. En kollega till mig körde alltid shorts och det var inte jättekul för honom när vi skulle lägga golvvärme och han hade shorts på sig utan knäskydd.

Brukar arbetskläderna vara enkla att jobba i?

– Idag finns det hantverkarkläder i material som är fördelaktigt. Förut var det mycket i tung bomull, men nu finns det lätt material som ändå är starkt. Tittar man på moderna hantverkarkläder är de gjorda av exempelvis stretchmaterial i grenen och på benen.

Spelar färgen på kläderna någon roll?

– Själv har jag lagt märke till att det är vanligt med svarta färger i kläderna. Det är rätt många hantverkare som har svart t-shirt. Är det 25 grader varmt är svart inte den bästa färgen att jobba i på sommaren. Man blir lite avundsjuk på målarna som utgår från vitt.

Vilka krav på skyddskläder har elektrikerna?

–  Det är kundens arbetsmiljö som styr. Om vi pratar om privatpersoner finns det inget krav på skydd mot flammor och ljusbågar. Där är det sunt förnuft som styr. När det  kommer till industrier eller byggen kanske man måste ha varselkläder, oavsett om det är 35 grader ute.

Hur går det att jobba i värmen om man måste ha heltäckande arbetskläder?

– Varmt, varmt och varmt. Det värsta som jag var med om när man jobbade med service var jobb på vindar. Jag tyckte 28 grader utomhus var varmt, sen gå upp på vinden och det är 58-60 grader… Man vill ta av sig kläderna, men då börjar det istället klia av isoleringen.

Eljobb på vindar:
Eljobb på vindar: ”Typiskt att de ska ske på sommaren”

Läs också:
Hur hanterar du värmen på vindar under sommaren?

Om man är hos privatpersoner på sommaren, vilka krav har era elektriker på arbetskläderna?

–  Jag brukar säga hel, ren och representativ. Det är ungefär som att du själv ska lämna in din bil på en verkstad och möts av en mekaniker med Hawaii-skjorta. Jag skulle nog inte vilja lämna in bilen där.

Vad kan man göra för att underlätta jobben i värmen?

– Det är kunden och arbetsplatsen som styr i grunden. Man kan alltid ha en dialog med kunden och planera arbetet. En dag kanske det regnar och är fem grader lägre än en annan dag. Man kan kolla lite prognoser och försöka planera.